Стрийське районне управління ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ у Львівській області інформує. Що треба знати та як розпізнати африканську чуму свиней (АЧС)
Несанкціонована (стихійна) торгівля м’ясопродуктами є одним із основних чинників поширення вірусу африканської чуми свиней.
Африканська чума свиней (далі – АЧС) – це вірусна інфекція, яка за даними Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ) внесена до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин.
Треба знати, що:
– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;
– смертність свиней може сягати 100%;
– вилікувати АЧС неможливо — вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
– у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!
– ознаки захворювання проявляються у свиней через 3–12 діб після зараження;
– вірус хвороби може зберігатися в:
• у трупах свиней — до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясі (–20 °C) — безкінечно;
• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше;
• у солонині — до року;
• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців;
– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).
Джерелом збудника інфекції являються хворі та перехворілі на АЧС дикі та домашні свині. З організму інфікованих свиней вірус АЧС виділяється з усіма секретами та екскретами: слиною, сечею, калом, спермою, витіканнями з очей та носової порожнини.
Факторами передачі збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти харчування, боєнські та кухонні відходи, які неодноразово викликали спалахи АЧС у різних країнах.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходились в епізоотичному осередку.
Зараження відбувається при прямому контакті здорових свиней з інфікованими, а також аліментарним, аерогенним шляхом, через ушкоджену шкіру та кон’юнктиву очей.
Найчастіше доводиться мати справу з гострим перебігом хвороби, який характеризується наступними симптомами: температура підвищується до 42 градусів і на такому рівні утримується аж до загибелі тварини; відзначається залежування, пригнічення, відсутність інтересу до корму, переривчастий подих, іноді з кашлем, хиткість при русі. На шкірі з’являються множинні крововиливи і фіолетово-червоні плями, які при натисканні не бліднуть. У деяких тварин можливий розлад травлення у формі запору або проносу з кров’ю, носові кровотечі, кон’юнктивіт, конвульсії і паралічі.
Економічні збитки, заподіювані захворюванням, надзвичайно великі внаслідок майже 100 % загибелі захворілих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку й на загрозливій зоні, витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів в неблагополучному пункті, а також вразі потрапляння свиногосподарств в неблагополучний осередок та зону захисту втрати робочих місць.
З метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней РЕКОМЕНДУЄМО:
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми.
- Не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
- Проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання.
- При обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар.
- Не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарно огляду та ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
- Не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби.
- Не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней.
- Не купувати свиней у невстановлених місцях та без супровідних ветеринарних документів
- Не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо.
- При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини.
Окремим пунктом виділимо, що одним із основних чинників поширення вірусу африканської чуми свиней є безконтрольне переміщення живих свиней та несанкціонована (стихійна) торгівля м’ясопродуктами. В невстановлених місцях здійснюється реалізація м’яса та м’ясних продуктів, отриманих поза межами бойні та без проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або офіційним ветеринарним лікарем.
Тому допоки громадяни не будуть дотримуватись вище перелічених заходів, африканська чума свиней продовжуватиме поширюватись! Будьте відповідальними!!!