Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Соціальні послуги: де та як можна отримати підтримку фахівців?

Дата: 22.10.2024 20:02
Кількість переглядів: 10

Сільська рада, соціальна служба чи центр надання соціальних послуг? Куди може звернутись по підтримку людина чи сім’я? Наприклад, молоді люди з інвалідністю, або батьки, в яких народилась дитина з порушеннями розвитку.

Фото без опису

Налагодити життя допомагають соціальні послуги. Фахову підтримку можна отримати за місцем реєстрації або проживання. Людина, яка потребує допомоги, або її родичі, законні представники повинні звернутися з усною чи письмовою заявою до однієї з установ:

  • відділу з питань соціального захисту (м.Ходорів, вул. Грушевського,буд.46);
  • центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу) (м.Ходорів, вул. Грушевського,буд.46);
  • центру надання соціальних послуг (м.Ходорів, вул. Львівська, 39).

У Центрах життєстійкості можна дізнатися про можливості отримання соціальних послуг. 

Окрім паспорта та ідентифікаційного коду можуть знадобитися додаткові документи. Для людини з інвалідністю або порушеннями розвитку — відповідні медичні висновки. Для сім'ї-усиновителів чи піклувальників — рішення органу опіки / суду. Перелік документів може відрізнятися залежно від виду соціальної послуги, яку людина чи сім’я хоче отримати.

Для рішення про надання соціальних послуг потрібно 10 днів. За цей час фахівці/чині соціальної сфери можуть уточнити деякі деталі: провести обстеження житлових умов, залучити інших фахівців (наприклад, психологів, медиків) тощо. Це потрібно для того, щоб якомога ефективніше оцінити потреби людини і підібрати індивідуальне рішення. 

У минулих публікаціях (Допомога у подоланні труднощів: хто і за яких обставин може отримати соціальні послуги?  | Ходорівська міська територіальна громада Львівської області) ми вже розповідали про деякі соціальні послуги і те, в яких ситуаціях вони можуть допомогти. Сьогодні розглянемо ще три.

Підтримане проживання. Якщо молода людина з інвалідністю, старша за 18 років, яка потребує стороннього догляду, хоче спробувати самостійне життя, отримати навички, які допоможуть бути соціально активною, вона може це зробити. Для таких людей у громадах облаштовуються спеціальні квартири або невеликі будинки. Молоді люди живуть там окремо від батьків чи родичів, маючи постійний супровід соціальних працівників.

Соціальна інтеграція. Якщо дитина виховувалась в інтернаті, вона може не мати багатьох навичок, які зазвичай отримують діти в сім’ї. Команда фахівців, серед яких можуть бути соціальні працівники/ці, юрисконсульт/ки, медичні працівники/ці, допомагають такій дитині / молодій людині набути навичок, яких їй бракує: як налагодити побут, як дбати про себе і своє здоров’я, як спілкуватися поза межами інтернату, як будувати сімейне життя тощо. Кожна дитина унікальна, тому і план

роботи складається індивідуально, з урахуванням потреб і побажань дитини / молодої людини.

Раннє втручання. Коли в сім'ї з'являються тривоги стосовно розвитку маленької дитини (до чотирьох років), варто звернутися по допомогу. Зокрема, корисною буде послуга раннього втручання. Фахівці команди оцінять розвиток дитини, її можливості та труднощі, потреби сім'ї. За необхідності команда із сім'єю розроблять індивідуальний план та працюватимуть для досягнення сформованих цілей. Тривала підтримка сім'ї, робота з її ресурсами, зустрічі з фахівцями, включеність дитини і сім'ї в життя громади допоможуть малюку у майбутньому жити максимально повним, активним і самостійним життям.

Публікація підготовлена в рамках проєкту, що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) разом із Львівським центром соціальних послуг і реабілітації “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень