Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Про заходи в Ходорівській громаді у рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Дата: 15.12.2023 16:01
Кількість переглядів: 223

      Фото без описуУ рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в Ходорівській міській територіальній громаді розпочалися заходи, основне завдання яких привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем: запобігання і протидія домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ, громадських організацій заради захисту прав людини.

        24 листопада у приміщенні Палацу культури відбулося засідання координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі і торгівлі людьми на території населених пунктів Ходорівської міської територіальної громади, яке провела голова координаційної ради, заступник міського голови Ольга Мельник.

Під час засідання учасники координаційної ради обговорили взаємодію суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, особливості надання соціальних послуг для постраждалих від насильства осіб та у їх підтримці, а також, узагальнили план заходів у рамках проведення щорічної акції «16 днів проти насильства». 

     27 листопада 2023 року відбулася зустріч працівників «Центру надання соціальних послуг» Ходорівської міської ради з директором та класними керівниками ЗЗСО І-ІІІ ст. № 3 ім. Героя України Романа Точина щодо запобігання та протидії домашньому насильству і булінгу в школі. Під час зустрічі було розроблено механізм співпраці та надано листівки з інформацією куди звертатись за допомогою у разі потреби.

       У КЗ «Ходорівська міська публічна бібліотека» представлена тематична книжкова виставка «Скажемо насильству: «НІ!». Метою виставки є привернення уваги користувачів бібліотеки до проблем насилля у суспільстві, адже найвищою цінністю будь-якої держави є людина – її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека.

       Також, працівники центру надання соціальних послух оформили інформаційно-тематичний стенд «Захисти життя – зупини насильство!» .

Відбулася робоча зустріч працівників КУ «Центр надання соціальних послуг» Ходорівської міської ради, начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Ходорівської міської ради, поліцейських офіцерів громади та дільничих офіцерів поліції СП відділення поліції 1 СРПУ ГУНП Львівської області щодо попередження домашнього насильства.

      Завідувач відділення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах провела тренінг "Насильству - НІ!" в КУ" Молодіжний центр " Ходорівської міської ради.

      Психолог КУ «Центр надання соціальних послуг» Ходорівської міської ради взяла участь у тренінгу «Ґендерно зумовлене насильство: основні принципи протидії та запобіганню», організованому Асоціацією місцевих рад спільно з благодійним фондом «Рокада».

       З метою попередження та профілактики домашнього насильства у сім'ях, працівники відділення соціального супроводу сімей , які перебувають у складних життєвих обставинах, спільно із начальником служби у справах дітей та поліцейськими офіцерами громади здійснили виїзд у Вербицький старостинський округ, де провели роз’яснювальну роботу щодо усунення причин та умов що призводять до насильства у сім'ї.

      У Вовчатицькій гімназії акція розпочалась із інформаційної лінійки "Наші діти проти насилля", метою якої було привернення уваги до проблеми насильства в учнівських колективах та протидії насильству в сім'ї; оформленням тематичного куточка, а також профілактичними годинами спілкування між учнями 5-7 класів та психологом школи (Михайлишин В Б.), метою яких було дати уявлення про головні обов'язки людини та їх взаємозв'язок з правами, усвідомлювати свою відповідальність за власні вчинки, виховувати стійке неприйняття насильства в будь- яких його проявах. Також учні мали змогу за допомогою тематичних малюнків та плакатів висловити своє відношення насилля.

     29 листопада працівники центру взяли участь у тренінгу «Спільними зусиллями протидіємо торгівлі людьми».

     У рамках Всеукраїнської акції "16днів проти насильства" учнів 9 класу Вовчатицької гімназії разом із учителем біології Наконечною С. В. та запрошеним гостем спеціалістом із Молодіжної ради Духнієм Станіславом провели лінійку до Міжнародного дня солідарності з ВІЛ- інфікованими. Де учні дізналися про СНІД/ВІЛ, шляхи передачі , симптоми; як запобігти, попередити захворювання; переглянули відеоролик ,виконали вправу "Коло друзів".

      Завідувач та психолог відділення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах КУ «ЦНСП» Ходорівської міської ради в рамках проведення Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства” завітали до опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 м. Ходорів та з учнями провели акцію “Синя стрічка – проти насильства”. Синя стрічка символізує синці на дитячому тілі і водночас синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством.

       До учнів Ходорівська ЗОШ І-ІІІст. №2 завітали фахівці Стрий Мобільна Бригада, спеціалісти ЦНСП м.Ходорів та дільничий офіцер громади з тренінг-грою "Створюй коло безпеки", мета якої покращити знання у сфері домашнього насильства та булінгу. Зокрема: за якими ознаками відрізнити булінг від конфлікту, яка відповідальність за його вчинення, хто може бути булером та постраждалим, які ознаки, що дитина страждає від домашнього насильства, на який захист вона може розраховувати і куди по нього звертатися.

     За участю працівників центру надання соціальних послуг, начальника служби у справах дітей та поліцейськими офіцерами громади відбулася зустріч з потерпілими від домашнього насильства, під час зустрічі надано контакти, де можна безоплатно отримати правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань, допомогу зі складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), куди можна і потрібно звернутися випадку якщо вчиняється домашнє насильство.

      08 грудня працівники Центру надання соціальних послуг та офіцери громади провели профілактичну роботу з кривдниками щодо недопущення повторного вчинення насильства та ознайомили з інформацією про проходження програм для кривдників.

       На виконання Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про соціальні послуги» департаментом соціального захисту населення закуплено соціальну послугу: Проведення корекції поведінки для осіб, які вчинили домашнє насильство та укладено договір з громадською організацією «Осоння».

       Програма для кривдника — комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

        Кривдник може відвідувати програму для кривдників за власною ініціативою на добровільній основі, або бути направленим судом на проходження програми для кривдників на строк від трьох місяців до одного року.

      У Вовчатицькій гімназії були проведені заходи, присвячені тижню права, які проводились з учнями 5-9 класів. Учні 5-7 класів, використовуючи тематичний куток та малюнки, мали змогу краще ознайомитися із правами та обов'язками дитини. Під керівництвом психолога школи (Михайлишин В.Б.) була проведена цікава казкова вікторина, де через приклади з казок діти визначали порушення прав казкових героїв. Учні 8-9 класів брали участь у змаганнях на тему "Права та обов'язки у нашому житті" під керівництвом вчителя правознавства (Романів Л.З.) із метою підвищення рівня свідомості щодо власних прав та обов'язків.

У освітньому закладі була проведена пізнавальна квест - гра «Мій улюблений світ без насильства». Метою було ознайомити дітей з актуальністю проблеми насильства у шкільному середовищі, навчити їх розрізняти види насильства та розробити відповідну стратегію поведінки у ситуаціях ризику, аргументувати свої дії з попередження насильства на основі власної відповідальності.

У КЗ «Ходорівська міська публічна бібліотека» розгорнуто книжкову викладку «Правові знання - кожному».

У закладах освіти організовано  перегляд  відеороликів на тему: «Ми проти насильства». Проведено з учнями закладів освіти  круглі столи на тему: «Що робити, коли тебе ображають дорослі», «Насильство в сім’ї та як його уникнути».

Працівники  Центру виготовили та роздали  листівки  «Куди звертатися у разі насильства, проінформували членів сімей, які опинились у складних життєвих обставинах щодо запобігання домашньому насильству з розповсюдженням інформаційних буклетів «Почни діяти – зупини насильство!».

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь