A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Увага! Небезпечний шкідник самшитова вогнівка!

Дата: 04.08.2022 08:58
Кількість переглядів: 422

Фото без опису

 

У Львові та у районах області поширюється новий шкідник-самшитова вогнівка( Gydalima perspectalis ),яка знищує декоративні кущі самшиту.

Ймовірно,що цей шкідник потрапив у Європу з Китаю разом з імпортованими звідти садивними рослинами. Вперше в Україні самшитову вогнівку було виявлено в 2014 році на Закарпатті біля Мукачева,куди вона потрапила зі Словаччини. У Львові перші пошкодження кущів самшиту з»явилися в 2019 році. Цей шкідник вже зафіксований в інших регіонах України - у Києві,Харкові,на півдні України.

Отже,самшитова вогнівка,це вид метеликів. Їх гусениці живляться листками самшиту. За  літо з»являється мінімум 2 покоління шкідника. Якщо сприятливі умови-тепла весна,затяжна осінь,може з»явитися і 3 покоління.  Самки відкладають яйця зеленувато-жовтого кольору купкою на нижню сторону листків самшиту. Потім з»являються гусениці зеленувато-жовті або жовто-коричневі. Молоді гусениці скелетують листки самшиту. Пізніше гусениці обгризають листки повністю. Пошкоджені гілки обплітають шовковими нитками. Зимують гусениці 2-3 віку в павутинному коконі між склеєними докупи листками. Навесні вони додатково живляться і заляльковуються. Через 10-15 днів з лялечок вилітають метелики,самки яких після спарювання відкладають яйця на молоді листочки. Коли вогнівка з»їдає все листя,починає гризти кору молодих пагонів, не даючи шансу наступного року відновитися самшиту. За 4 години один шкідник повністю з»їдає листок самшиту. Самшит має у листочках алкалоїди,які є отруйними для багатьох комах. Самшитова вогнівка навпаки з»їдає ці листочки,нагромаджує в собі алкалоїди,тому ці гусениці не люблять птахи.

Для боротьби із шкідником можна використовувати інсектициди відповідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів,дозволених до використання в Україні»,наприклад:актара,актор,конфідор-максі,проклейм,енжіо,аперкот акро та інші. Для того ,щоб був відповідний ефект,необхідно направити на кущ потужний струмінь оприскувача,щоб препарат проник в середину куща. Якщо десь поблизу є пасіка,то кущі самшиту після обробки необхідно накрити агроволокном,щоб бджоли не сідали і не гинули.

Для боротьби із самшитовою вогнівкою можна використовувати і біологічні препарати:актоверм+лепідоцид або актоверм+бітоксібацилін. Але при цьому необхідно враховувати ,що дані препарати можна використовувати на початках пошкодження молодими гусеницями і при температурі повітря 17-18С.Біологічні препарати діють не так швидко ,як хімічні,тому до загибелі гусениці ще будуть пошкоджувати листки.

Ігнорування боротьби з цим шкідником приведе до повної загибелі насаджень самшиту. Самшитова вогнівка з нами надовго,як колорадський жук. Тому доведеться постійно з нею боротися,або замінювати насадження самшиту іншими рослинами,які не мають такого шкідника.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь