A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Інформація за результатами перевірки дотримання вимог земельного законодавства за період від червня до листопада 2021 року

Дата: 26.11.2021 16:11
Кількість переглядів: 513

За результатами перевірки, проведеної Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області спільно з старшим інспектором відділу земельних ресурсів Ходорівської міської ради Ю.Добуш притягнуто до адміністративної відповідальності та визначено розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок наступних землекористувачів:

  • ТзОВ «Бортниківське» (керівник М.Подвадцятник) – 14 424 грн.
  • Фермерське господарство Єлечко С.Ф. (керівник С.Єлечко) – 10 818 грн.
  • ПП Борик (керівник І.Борик) -27 045 грн.
  • ПП Тихоліз (керівник Р.Тихоліз) – 19 883 грн.
  • ТОВ «Поділля АгроТранс» - 12 621 грн.

Крім цього, до управління з контролю за використанням та охороною земель передано  на розгляд акти обстеження земельних ділянок, які використовують наступні фізичні та юридичні особи:  

  • Фермерське господарство «Туревич В.»
  • Фермерське господарство «Ревер В.»
  • Фермерське господарство «Горачек О.Я.»
  • Фермерське господарство «Багаті землі» (Шерегій О.М.)
  • Фермерське господарство «Любомир» (Мокрицький С.В.)
  • ТзОВ «Млин Агро»
  • ПП І.Борик
  • Труш І.Б.

Самовільне зайняття земельних ділянок – це будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації. Самовільне зайняття земельної ділянки  є проявом свавілля, умисного нехтування норм законодавства, що регулюють порядок набуття земельних ділянок у власність та користування. Особа при цьому самовільно, тобто без жодних правових підстав, займає земельну ділянку і протиправно її використовує, чим грубо порушує гарантоване Конституцією та закріплене в Цивільному і Земельному кодексах України право власності, право користування (оренди) та порядок набуття таких прав. Нерідко можна зафіксувати випадки обробітку с/г земель шляхом, що не відповідає визначеній категорії або цільовому призначенню, зокрема, розорювання ділянок, наданих для сінокосіння чи випасання худоби. Факт обробітку є відхиленням від затверджених проектів землеустрою. Таким чином, будь-яке використання земельної ділянки без належно оформлених документів можна розцінювати як самовільне зайняття. На сьогоднішній день це є одним з найбільш поширених порушень земельного законодавства, за яке громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Статтею 53 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що самовільне зайняття земельної ділянки тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів і на посадових осіб – від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Кримінальна відповідальність за таке правопорушення передбачена статтею 197 Кримінального кодексу України: самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди (у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) її  законному володільцю або власнику, – карається штрафом від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь