A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Село Жирова відзначило 610-ту річницю від першої письмової згадки

Дата: 29.08.2021 12:58
Кількість переглядів: 688

Фото без опису

 З нагоди цієї дати у селі відбувся святковий концерт, що зібрав велику кількість людей. Вітали мешканців заступник міського голови А. Батирняк, а також старости старостинських  округів Р. Сомик, С. Грицило, Б. Пінтелей.

Фото без опису

 Свої виступи мешканцям Жирова дарували колективи «Барвінок» та «Едельвейс» Народного дому села Грусятичі, «Лужанка» Бортниківської філії Ходорівської дитячої школи мистецтв та гурт «Забава» з села Садки.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

З нагоди ювілейної дати староста О.Пивовар відзначив місцевих учасників АТО, найстарших і наймолодших жителів села, пару, яка найдовше прожила та місцеву волонтерку. Під час концерту діяла виставка-продаж робіт місцевих умільців, а гостей свята пригощали козацьким кулішем.

Фото без опису

Перші документальні згадки про Жирову відносяться до 1411 року, але село могло виникнути і раніше. У різні роки село належало Дмитру Даниловичу, Олександру з Сємушович, Станіславу Чорторийському. В 1545 році частиною села Жирова  володіли брати Адам та Михайло Семушовські. У 1598 році власником Жирова та Бородчиць став подільський суддя Підфилипський. Восени 1648 року село було знищене татарською ордою, яка допомагала Б.Хмельницькому звільнити українські землі від польської влади. У важкі 1767—1772 роки, коли в селі був фільварок, він мав позичати селянам зерно, щоб вони не розбіглися з села, або не помирали з голоду. У червні 1919 в Жирові вже господарювало польське військо. 1 квітня 1928 р. вилучено частину гміни (самоврядної громади) Жирава і з неї утворено сільську гміну Кремерувка того ж повіту. Близько 1723 року в селі була збудована дерев'яна церква. Нова з’явилась у 1908 році. Школа була збудована у 1803. У 1883 році до школи на щоденне навчання ходили 123 дитини віком 6 — 12 років та 24 дитини віком 12—15 років. У 1901 році в селі два вчителі навчали 128 учнів, а восени школа стала двокласовою, бо навчалося 136 учнів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь