A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

МІЖНАРОДНИЙ  ДЕНЬ  ДНІСТРА

Дата: 31.05.2021 15:32
Кількість переглядів: 414

 

Фото без опису

30 травня 2021 року відзначається Міжнародний день Дністра, який полягає в тому, щоб ознайомити мешканців регіону з культурною та природною цінністю річки, історичною спадщиною краю. Заради популяризації та збереження екосистеми річки, пам’яток архітектури, а також стимулювання соціальної активності громадян щодо відповідальності за збереження природного багатства Дністра.

Дністер – одна з головних транскордонних річок Східної Європи – бере свій початок з гори Розлуч, що знаходиться поблизу села Вовче Львівської області. Далі, спустившись з висоти близько 900 м над рівнем моря, річка гірським потоком прокладає собі шлях по Передкарпаттю, перетинає південно-західний край Подільської височини, протікає по межі України з Республікою Молдова, протікає через Республіку Молдова і знову досягає України вже як судноплавна річка та впадає у Дністровський лиман.

Довжина Дністра — 1362 км, з них в Україні – 925 км, у межах Львівської області – 207 км. Річка займає значну територій семи областей південно-західної України, а саме: Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та Одеської. 

Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видозмінилася. Перша згадка річки датована V ст. до н.е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає швидкий; курдське - дикий, неприборканий). Ще є згадка з античних часів про назву «Династріс» в IV ст. Амміаном Марцелліном. А взагалі, пояснення походження назви річки Дністер може бути простим: «дон» – вода, «стрий» – швидкий.

         Існує легенда, за якою на місці річки був невеликий струмок, уздовж якого жили люди. Вони вели свій календар, позначаючи дні на прибережному піску.

Але одного разу струмок розлився й затопив береги. Коли зранку вода зійшла, вийшли люди на берег, а їхніх позначок на піску нема.
— Хто дні стер? — бідкались люди, і самі відповідали:
— Та хто?! Струмок дні стер. З того часу так і стали називати струмок, який дні стер — Дністер.

Днiстер має 386 приток, з яких найголовнiшi Стрий, Свiча, Ломниця, Бистриця, Реут, Бик, Золота Липа, Гнила Липа, Сiрет (Серет), Збруч, Смотрич, Ушиця, Мурафа.        У нашій місцевості в Дністер впадають річки Стрий (довжина 232 км), Свіча (106), Бережниця (59), Луг (18), Суходолка (32),  Любешка (22), Крехівка (29), Тейсарівка (12 км) та інші. В межах району р. Дністер спад має невеликий, і тому течія його є повільною ( від 1,5 мсек до 0,5 мсек). Прийнявши ріку Стрий в с. Заліски Дністер стає в два рази ширший, а після впадіння Свічі біля смт. Журавно - він уже відносно, могутня ріка. В межах району та області Дністер не судноплавний. Висота берегів Дністра 2-4 метри, вони, переважно, з глини. Вже біля с. Букавина появляються перші відроги Поділля, а коло с. Голешів берег піднімається, стає обривистим. Біля Старого Села він стає високим, бо тут підходить до річки Передкарпатська височина. Долина Дністра стає широкою до одного кілометра. І так, стиснутий, наче у ворота, Дністер виходить з Жидачівського району та Львівської області.

Дністер – це чиста вода, чудові краєвиди, риболовля і ночівля на березі однієї з найбільших рік України – ефектне поєднання, що кожного року не залишає байдужими сотні любителів активного відпочинку. Природа річки своєрідна і мальовнича. Історичних пам’ятників на його берегах не менше ніж на інших європейських ріках: замки, монастирі, церкви, скелі, гроти і печери, які століттями спостерігають за стрімкою дністровською течією. Дністровський каньйон, який утворює річка Дністер, простягається на 250 кілометрів та лежить у межах одразу чотирьох областей — Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької і з 2008 року внесено до списку семи природних чудес України.

      Відзначення Міжнародного дня Дністра щорічно нагадує нам – українцям про природне багатство та цінність унікальної річки, закликає наших краян, об’єднані територіальні громади дбайливо відноситися до водних екосистем, не засмічувати береги річок,  відчути власну відповідальність за стан місцевих водойм.

Провідний інженер з використання водних ресурсів

Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Шумська Г.М.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь