Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

СТОП БУЛІНГ!

Дата: 15.10.2020 08:42
Кількість переглядів: 1023

Фото без опису

 У житті кожної людини трапляються різні ситуації. І, звичайно, добре коли вони приємні. Але, нажаль, не завжди діти та підлітки ведуть себе належним чином стосовно своїх однокласників, знайомих, у школі, на вулиці, в громадському місці.  

 Булінг — це агресивна поведінка однієї чи кількох дітей щодо іншої дитини. Це постійне цькування, насмішки та психологічні атаки. Така ситуація знайома кожному, незалежно від віку, але лише останніми роками про проблему шкільного булінгу почали говорити вголос. І недарма. Дослідження ЮНІСЕФ показало, що понад 65 % дітей стикались з булінгом за останні 2-3 місяці і кожен четвертий ставав жертвою агресії в межах школи.

 Булінг — не просто сварка чи дитяча звичка дражнити однолітків. Це реальне фізичне, психологічне насилля з боку агресора до жертви, що регулярно повторюється та може тривати кілька років. Не варто махати рукою зі словами: “Переросте, усі через це проходили”. Наслідком булінгу можуть бути не лише погані спогади зі школи, а й формування характеру жертви, що впливає на подальшу долю людини, чи навіть фатальний результат.

 За статистикою, кожна друга дитина в Україні страждає від булінгу. Більшість – не говорять про це, адже соромляться.

 Психологи наголошують, що саме тому батькам необхідно мати довірливі стосунки з дітьми і знати головні ознаки, за якими можна виявити булінг, щоб підтримати і захистити свою дитину.

 Що робити, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу? 

• Зберігайте спокій, будьте терплячими, не потрібно тиснути на дитину.

• Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти.

• Запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації.

• Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона, поліція).

• Повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання.

• Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може потребувати певного часу.

У разі, якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – варто звернутися в поліцію.

 Відтепер вчинення булінгу стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

 Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

 У разі вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. 

 Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування). Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

 Служба у справах дітей виконавчого комітету Ходорівськоі міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень