A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

«Її світ – ляльки!» Ходорівська громада вітає з уродинами майстриню з с. Кам’яне  Марію Заблоцьку!

Дата: 30.01.2019 11:21
Кількість переглядів: 1633

Фото без описуНемає ще, мабуть, такого жителя Ходорівщини, хто б не чув, чи не бачив прекрасних та дивовижних лялічок, які виготовляє п. Марія Заблоцька. Сама майстриня родом з с.Кам’яне Піддністрянського старостинського округу Ходорівської ОТГ.

«…створюючи свої ляльки оздоблюю їх виключно тими національними строями, які носили у моєму рідному селі жінки, – розповідає пані Марія. – І ось який цікавий факт. Свої роботи я виставляю у мережу Інтернет. Одна з дописувачок мені зауважила, що я використовую орнаменти Полтавщини при оздобленні. Я була здивована, адже не знаю їхніх вишивок. Завжди брала за основу одяг, які носили дівчата чи жінки з с.Кам’яне, до прикладу «шалянову» спідницю, пацьорки, а вишивку для оздоблення одягу я копіювала з бабусиних рушників. Потім згадала, як бабуся оповідала, що у повоєнні роки дуже часто на західну Україну навідувались люди зі Сходу та обмінювали свої речі на їжу. Можливо у такий спосіб бабуся і отримала рушники з полтавською вишивкою, а я їх відтворила на національному строї своїх ляльок-мотанок».

Захопленням творити «ляльку-мотанку» пані Марія завдячує своїй бабусі, яка в дитинстві брала онуку з собою поратися з сіном. Майстриня каже, що поки сіно підсихало бабуня швиденько намотувала з нього ляльку. Онука – бавилась, бабуся вправлялась на сінокосі.

«Сама лялька-мотанка прийшла до нас із Наддніпрянщини», – розповідає Марія Заблоцька. У нашому ж краї такий вид промислу не був розповсюджений. Наші пращури робили ляльку здебільшого з кукурудзяного листя, або з льону. Українці в центральній областях за основу брали качан, на який намотували стару тканину чи стару сорочку і у такий спосіб творили ляльку.

«Мої сьогоднішні роботи – це вже більш авторські. А якщо брати народну ляльку-мотанку, то це має бути вузлова, з більш рваної тканини. Ви знаєте, раніше люди брали замотували у тканину кусочок паляниці і давали дитині смоктати. У цьому був своєрідний оберіг, адже дитина тоді не плакала, бо мала в руках цікаву ляльку і при цьому могла навіть посмоктати.

Дехто навіть розповідає, що при створені ляльки-мотанки не можна використовувати ножиці чи голку, бо втрачається сенс оберегу – це своєрідні забобони. Просто раніше у людей не було можливості витрачати дороге оздоблення на ляльки. Люди їх робили із підручних матеріалів», – розповідає лялькарка.

Якщо ви матимете можливість відвідати заходи присвячені народним промислам на наших теренах, то безперечно, що з поміж інших цікавих речей, ви зможете побачити авторські роботи ляльок-мотанок Марії Заблоцької. Повірте, вони вартують вашої уваги. Здебільшого майстриня виставляється у Жидачеві, Ходорові, Трускавці, Стрию та Львові.

Ляльки-мотанки майстрині стали чудовим доповненням виставки «Трипілля без меж і кордонів», що експонується в одному із залів Львівського історичного музею. Виставка присвячена 125-річчю з часу відкриття трипільської культури.

Сьогодні ж, від імені всіх жителів громади хочеться сказати слова подяки пані Марії за її творіння, за її талант приносити людям радість та світло. З нагоди дня уродин вітаємо та бажаємо океан здоров’я, море щастя, любові та пошани від рідних та друзів, невтомного натхнення на подальші творчі успіхи, Божої ласки та милосердя на многії літа!!! 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь