A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

В Ходорові відкрили меморіальну дошку на фасаді колишнього урядового приміщення  ЗУНР

Дата: 02.11.2018 21:49
Кількість переглядів: 1070

Фото без опису1 листопада 2018 року в  Ходорові  відбулися урочистості з нагоди відкриття та освячення інформаційно-меморіальної таблиці на колишньому урядовому приміщенні ЗУНР – фасаді місцевої школи № 3 імені Героя України Романа Точина. В цій будівлі  100 років тому відбувалися важливі міжнародні переговори, в основі яких вирішувалися питання подальшої долі Української державності. 
Право відкрити інформаційну-меморіальну таблицю було надано голові Ходорівської ОТГ Олегу Коцовському, директору школи Любові Мільовській  та президенту учнівського парламенту «ТЕМП» Оксані Лінській .
Під час заходу представники  місцевого духовенства провели церемонію освячення  таблиці, присутні  спільною молитвою вшанували пам’ять борців за волю України, вчитель історії Є.Плахцінська розповіла про історичні події, які відбувалися 100 років тому на Ходорівщині та в стінах навчального закладу, Л.Мільовська подякувала всім, хто долучився до виготовлення та встановлення інформаційно-меморіальної таблиці. Яскравим наповненням урочистостей став виступ шкільного вокального ансамблю „Росинка” та хорової капели «Мрія».
 

Історична довідка:

Будівля школи має свою історію, яка важлива не тільки для Ходорівщини, але й для усієї Галичини. В кінці  XIX століття в Ходорові за урядування австрійської цісарської влади звели простору трьохповерхову споруду, в якій розмістився повітовий суд (точна дата невідома). Дещо пізніше тут  розмістилися жандармерія та пошта. Але найважливіші події відбулися вже згодом, а саме після Першої світової війни.

Утворення регулярної Галицької Армії (згодом Української Галицької Армії або УГА) почалося практично з першолистопадового повстання 1918 року. Для керівництва цією військовою одиницею сформовано Начальну Команду (НКУГА) з початковим місцерозташуванням у Бережанах. Оскільки це було досить далеко від фронту, то виникла потреба перенести її.

Ось як про це згадував колишній отаман УГА, один з найвідоміших оборонців на українських політичних процесах 30-х років ХХ століття Степан Шухевич: «Тісніший штаб Начальної Команди залишався в Бібрці, а ширший – у Бережанах. З цього виходили великі невигоди. Тому висловлено думку про перенесення НК до іншого міста. Мишковський (начальник штабу) стояв за Миколаєвом над Дністром . Одного разу просив мене сотник Гузар, аби я, коли зайде мова з Павленком про перебазування, підтримав кандидатуру Ходорова. Сотник Гузар додав, що отаман Павленко (начальний комендант УГА) мене шанує, тому що я був першим старшиною Галицької Армії, котрого він пізнав, і що моє слово має для нього певне значення. І дійсно, коли зайшла мова про це, я звернув увагу, що Ходорів є найкращим місцем, бо тут перехрещуються залізничні дороги, а також там є гарні приміщення в будинках суду і цукроварні. До того ж Миколаїв лежить на лівому фланзі нашої бойової лінії, а Ходорів майже посередині. І отаман Павленко погодився. І начальна команда майже повністю розмістилася в будинку повітового суду…»

…27 лютого 1919 року Ходорів став свідком неабиякої події: до міста прибув Головний отаман, член Директорії Симон Петлюра. На станції, прикрашеній синьо-жовтими прапорами, вишикувано почесний караул. Оркестр гримів «Ще не вмерла Україна». Високого гостя зустрічав президент Петрушевич, генералітет УГА.

Фото без опису

.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь