A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Вояки УПА і бійці АТО – поєднані ідеєю

Дата: 14.04.2017 08:58
Кількість переглядів: 1219

Протягом століть вороги намагалися викоренити український дух боротьби, знищити тих, хто був носієм державницької ідеї, патріотизму. Найбільш кривава драма розігралася на українських землях під час нацистської та більшовицької окупації. Справу здобуття Української держави продовжила Українська Повстанська Армія.

29 березня у бібліотеці-філії села Бортники відбувся круглий стіл «Вояки УПА-бійці АТО: історичні паралелі». Тема круглого столу «зачепила за живе» кожного присутнього, адже сьогодні, після двох десятків років Незалежності, проблема соборності України є не менш актуальною, ніж майже століття тому. Ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв: мужні бійці АТО продовжують героїчну справу вояків УПА.

Захід пройшов у дружній теплій атмосфері. Поет, письменник, драматург, краєзнавець С.Крегенбільд поділився спогадами про Дмитра Слюзара, провідника УПА, уродженця села Бортники. Г.Мартинів розповіла біографію Слюзара, представила увазі присутніх презентацію «Головний провідник Львівського краю». Письменник О.Данилишин розповів про тогочасне нелегке повстанське життя вояків.

 

Із розповідей учасників круглого столу стало відомо, що Дмитро Слюзар-Золотар народився у селі Бортники. Середню освіту здобував у місцевій школі, Рогатинській і Ходорівській гімназіях. Будучи студентом юридичного факультету Львівського університету, читав лекції на міжнародні та історичні теми односельцям. 6 вересня 1940 року Дмитра Слюзара заарештовали за антирадянську діяльність та участь в ОУН. Був учасником судилища, відомого як «Процес 59-ти». Засуджений до смертної кари, яку згодом замінили на десятирічний термін ув’язнення. Зумів утекти із Бердичівської тюрми. У 1942 році Дмитро Слюзар став членом ОУН, у 1943 році очолив Головний провід Львівського краю. Працюючи у 1944 році в Українській головній визвольній раді, був одночасно головним провідником Львівського краю під псевдонімом «Золотар». 18 грудня 1945 року Золотар, виконуючи особливо важливе завдання, загинув зі своїми побратимами у бою з більшовицьким відділом НКВД недалеко польського кордону. 9 лютого 1946 року наказом Української Головної Визвольної Ради крайового провідника ОУН-УПА Львівського краю Золотаря посмертно нагородили військовою нагородою УПА – «Золотий хрест заслуги трьох ступенів» за видатні заслуги в національно-визвольній боротьбі проти окупантів українських земель.

Племінниця Дмитра, Анна Соб’як, яка також взяла участь в обговоренні за круглим столом, поділилася найсокровеннішим – болючими спогадами тих часів, історіями про свого батька та хресного - Дмитра Слюзара. Вона зазначила, що «таких людей, як Дмитро, переслідували й знищували, адже вони могли звільнити Україну із замкнутого ярма». Пані Анна висловила слова вдячності С.Крегенбільду за його невтомну працю та дослідження, завдяки яким всі мають змогу дізнатись правду про Дмитра, його відважність та героїзм. Онучка пані Анни - Соломійка виконала для присутніх віршик С.Крегенбільда про село Бортники.

П.Хоменко, директор Бортниківської школи, зазначив, що український народ ще з часів існування Австро-Угорської імперії й до сьогодні за свою свободу заплатив дуже високу ціну, тому подвиги полеглих за незалежність людей ми повинні пам’ятати завжди.

О.Гурдя, староста села Бортники, представила увазі присутніх презентацію «Нові часи – нові герої», в якій згадала про бійців АТО із Бортниківського старостату, серед яких – відважні А.Александрів, М.Гнатів, І.Заклінський, В.Запутович, Т.Лучак, Б.Мосій, В.Павлишин, І.Русіник, А.Солодкий, І.Тітик, та полеглі у бою Герої В.Андрешків, В.Князев. О.Гурдя з гордістю говорила про сильних духом і добрих серцем хлопців та закликала пам’ятати героїв історичного минулого і сьогодення: «На таких хлопцях як Дмитро Слюзар, як бійці АТО треба акцентувати увагу, бо їх подвиги запалюють у душах українців вогники патріотизму, любові й пошани до всього українського».

Патріотичні пісні у виконанні Б.Мосія «Ой, ударила куля», «На варті» не залишили байдужими присутніх. Слова з балади про повстанця «і у полі широкім поміж квітів і трав,  наче ясен високий, повстанець упав…», ніби пісня і про сотні доль Героїв АТО, яких «ударила куля в чоло»:

Як побачив це лихо

Вітерець степовий,

Запитав його тихо:

- Чи ти, друже живий?

Та стрілець тому вітру

Жодних слів не повів,

Тільки маком червоним

Серед поля зацвів…

Між УПА та АТО існує міцний зв’язок –  воїни УПА боролись проти фашистської окупації, бійці АТО зараз на сході України захищають кордони від загарбника. Як і в часи СРСР воїнів УПА називали фашистами, так і зараз східні сусіди називають «українськими фашистами» всіх тих, хто стає на захист своєї держави. У тривалій історичній перспективі поразка повстанців виявилась перемогою, оскільки пам’ять про них, переживши десятиліття радянської влади, вийшла назовні і стала локомотивом, який потягнув Україну до незалежності.

Чи може людина, яка любить свою Україну, мовчки відсиджуватись, переховуватись, знаючи, що в будь-який момент у двері постукає «коричнева чума» або «червона лихоманка» і розграбує домівку, жорстоко познущається над рідними, а потім й  спалить вщент все село? Ні, не може! Не міг залишатись осторонь і Дмитро Слюзар, який пожертвував своїм життям за незалежність України. Не залишились осторонь теперішніх кривавих подій на сході бійці АТО, які не побоялись Іловайського котла, Дебальцевого пекла. Не відсиджувались вдома і полеглі Володимир Андрешків та Володя Князев. Безумовно, подвиг кожного з них маємо знати і пам’ятати, адже ми завдячуємо їм життям, на їхніх плечах тримається Незалежна Україна. Вони є продовжувачами справи вояків УПА, їхніми ідейними побратимами у часі.

Сподіваюсь, що кожен українець завжди пам’ятатиме тих, завдяки кому живе у свобідній країни, задумається над символічним зв’язком поборників волі, адже саме історична пам’ять не дає нам загубитись у бурхливому вирії буденності, надихає на працю в утвердженні всього українського.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь