A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Затверджено стратегію розвитку Ходорівської ОТГ до 2025 року

Дата: 18.02.2017 00:03
Кількість переглядів: 1382

 В умовах децентралізації до компетенції місцевої влади належать функції визначення пріоритетів та шляхів розвитку громади. Ефективним інструментом самовизначення територіальних громад є стратегічне планування - діяльність представників всіх основних верств громади задля визначення стратегічних та оперативних цілей розвитку та логічної послідовності дій щодо їх досягнення.

Ідеологія стратегічного планування полягає у взаємодії наукового обґрунтування та широкого обговорення шляхів розвитку громади, що дозволяє поєднати довгострокову перспективу розвитку, поточне управління та вирішення нагальних завдань. Стратегічне планування розвитку громади сприяє вирішенню значної кількості проблем: забезпеченню необхідного рівня соціально-економічної стабільності, сприянню розвитку тих форм економічної діяльності і зайнятості, які узгоджуються з існуючими ресурсними можливостями громади, створенню якісно нових робочих місць, покращенню життєвих стандартів.

На початку лютого в Палаці культури міста Ходорова відбулось представлення та обговорення Стратегії сталого розвитку Ходорівської громади до 2025 року. Експерт із стратегічного планування ГО «Аналітичний центр «Експерт-груп» Андріан Фітьо розповів, що робота над Стратегією розпочалась ще у вересні 2016 року. До участі у розробці Стратегії, яка велась у кілька етапів (безпосереднє ознайомлення з територіальною громадою; збір інформації (історична довідка; первинна статична інформація; просторова характеристика громади; аналіз доріг, демографії); формування та діяльність секторальних груп (з екологічних, соціальних, економічних питань); СВОТ-аналіз; формування документу) були залучені експерти, які допомагали моделювати розвиток Ходорівської громади.

Стратегія складається із розділів: «Загальна характеристика», «Геологічна будова та корисні копалини», «Історична довідка», «Розрахунок динаміки Ходорівської громади до 2025 року», «Земельні ресурси», «СВОТ- аналіз Ходорівської ОТГ», «Економічні прогнози розвитку Ходорівської громади до 2025 року».

Автори Стратегії значну увагу приділили SWOT-аналізу - визначенню сильних/слабких сторін, можливостей/загроз, що впливають на розвиток територіальної громади. До сильних сторін Ходорівської громади розробники віднесли наступні фактори – «Розвиток дрібного та малого бізнесу», «Розвиток підприємств сільського господарської продукції», до слабких – «Зменшення кількості населення», «Рівень доходів», до можливостей – «Рівень доходів», «Розвиток с/г кооперації», до загроз – «Зменшення кількості населення», «Забезпечення водопостачання».

За підрахунками експертів на території Ходорівської ОТГ розташовані: 75 торгівельних закладів, 41 культова споруда, 35 Народних домів, 30 медичних установ, 28 шкіл, 28 бібліотек, 21 спортивна споруда, 18 їдалень/кафе, 12 відділень зв’язку, 7 ДНЗ, 5 підприємств служби побуту, 1 загальноосвітній навчальний заклад (ліцеї, колегіуми), 1 профтехнавчальний заклад, відсутні санаторії, будинки відпочинку.

Загальна площа земель Ходорівської громади. ОТГ становить 23844,90 га, в т.ч.: рілля - 159.29 га, сади - 326.80 га, сіножаті - 3836.11 га, пасовища - 3752.58га, землекористувачів 22030.

Експерти передбачають до 2050 року зменшення кількості населення Ходорівської громади – з 27 тисяч до 21.9 тисяч чоловік. Згідно з розрахунком прогнозу економічних показників розвитку Ходорівської ОТГ до 2025 року доходи до бюджету зростуть на 55.9 млн.грн. і становитимуть 178.5 млн.грн. за рахунок збільшення податкових надходжень (податок та збір на доходи фізичних осіб; внутрішні податки на товари і послуги, податок на майно, єдиний податок, офіційні трасферти).

Учасники громадських слухань прийняли резолюцію, у якій рекомендували Ходорівській міській раді затвердити Стратегією розвитку Ходорівської громади до 2025 року.

На ХІ (позачерговій) сесії, яка відбулася 7 лютого 2017 року, депутати Ходорівської міської ради, розглянувши резолюцію громадських слухань, проголосували та прийняли рішення про затвердження Стратегії, яка визначає альтернативи і пріоритети розвитку громади.  

Для депутатського корпусу залишається можливість для подальшого самостійного напрацювання рішень, адже стратегія це  основа для планування бюджету громади, соціально-економічного розвитку та розробки галузевих програм (розвитку системи охорони здоров’я, освіти, культури, водовідведення і водопостачання, складування ТПВ, ремонту доріг,  раціонального використання землі та ін.).

Запрошуємо всіх активних, небайдужих, ініціативних жителів нашої громади до тісної співпраці, адже  громада має право обирати власну долю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь