A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Про спорткомплекс в Ходорові мовою цифр і фактів, а не маніпуляцій, домислів і чуток

Дата: 19.10.2023 15:41
Кількість переглядів: 2355

Фото без опису

     Шквал коментарів, як позитивних та і негативних викликала публікація на сайті Ходорівської міської ради  під назвою «Чи потрібен Ходорівській громаді спорткомплекс?». Може б і утрималася від спростування інформації, що публікують представники від Галицької партії, бо уже, якщо чесно, деколи опускаються руки виправляти та спростовувати їхні інформаційні викиди. Але, переглядаючи коректні питання жителів громади хочу повідомити наступне.

    Так, ідея будівництва спортивного корпусу із залом, адміністративно  - побутовими приміщеннями та приміщеннями для індивідуальної силової підготовки по вул. Шевченка,35 в м. Ходорові  виникла у 2017 році, тобто ще задовго до війни.

    Держава сьогодні не заперечує, а навіть заохочує громади до реалізації подібних проєктів, виділяючи на них відповідне співфінансування, зважаючи на те, що дбати про здоровʼя дітей і  їх фізичне виховання потрібно незалежно від подій навколо.

   Звичайно, є певні вимоги і обмеження, зокрема, першочергово здійснювати фінансування захищених та інших найнеобхідніших видатків, що забезпечують функціонування бюджетних установ, заходів щодо відсічі збройної агресії, територіальної оборони та цивільного захисту, соціального захисту населення та інше.  Всі ці вимоги у Ходорівській міській раді забезпечені фінансовим ресурсом.

    З початку повномасштабної війни росії проти України, у вкрай складних обставинах, бюджет Ходорівської міської ради, виконується достатньо успішно. Попри те, що окремі громади області мали великі надходження з податку на доходи від грошового забезпечення військовослужбовців, наша громада таких суттєвих надходжень не мала. Але це не завадило нам спрямувати  більше 7,0 млн. грн. на заходи із обороноздатності нашої держави.  Впродовж 2022 року із бюджету Ходорівської міської ради виділено 2,3 млн. грн. на виплату матеріальних допомог малозабезпеченим та вразливим верствам населення. У 2023 році за 9- ть місяців на такі цілі уже використано 1,5 млн. грн.  Із бюджету міської ради щомісяця виплачується допомога дітям, батьки яких загинули чи пропали безвісти по 2,0 тис. грн. на кожну дитину. З лютого по вересень цього року виплачено 142,0 тис. грн. таких допомог і надалі ці виплати продовжуватимуться. Спрямовуються кошти на допомогу сім’ям, родичі яких загинули, пропали безвісти, поранені, уже виплачено 125,0 тис. грн. таких допомог. Всі видатки на придбання предметів ритуальної належності  та послуг для поховання загиблих Героїв проводяться із бюджету міської ради. За 2022 – 2023 роки проведено 402,0 тис. грн. таких видатків. 

      Будемо і надалі продовжувати  роботу в даному напрямку за рахунок різних джерел, тобто, як за  бюджетні кошти, так і за  благодійні кошти та власні кошти працівників міської ради.

      Думаю, що депутатам від Галицької партії  варто нагадати про те, що такі видатки були б неможливі, вразі неприйняття Ходорівською міською радою бюджету, прийняття якого вони уже два роки поспіль, тобто  на 2022 та на 2023 бюджетні роки блокують, навіть незважаючи на те, що в державі іде війна. Цікаво, якби вони дивилися людям в очі?

      Водночас, варто віддати належне депутатським фракціям Ходорівської міської ради, які голосували за бюджет та створили можливість для забезпечення життєдіяльності громади у такий складний час.

   Звичайно будемо закупляти дрони і все що необхідно для наших військових, як тільки бюджетним законодавством буде врегульовано питання закупівлі  озброєння для військових частин за бюджетні кошти. Наразі очікуються  зміни до законодавства.  

     На даний час появилася можливість зреалізувати мрію Ходорівчан, яка вже існує багаторічно. То чому б не скористатися такою можливістю?  І це не є одноосібне бачення лише міського голови, як це хочуть подати людям депутати від Галицької партії. Жодного кроку ні голова, ні інші працівники міської ради не зробили одноосібно без рішення депутатського корпусу.

   Перед початком будівництва, наголошую законно, з дотриманням всіх вимог розроблена проектно - кошторисна документація  на об’єкт «Будівництво спортивного корпусу із залом, адміністративно  - побутовими приміщеннями та приміщеннями для індивідуальної силової підготовки по вул. Шевченка,35 в м. Ходорові  Львівської області. Коригування».  Проектна документація отримала позитивний висновок експертизи, про що свідчить експертний звіт та загальну кошторисну вартість будівництва визначено в сумі 89644,070 тис. гривень.

   Всі ці документи  винесені на розгляд сесії  Ходорівської міської ради та прийнято рішення №2811 від 27 червня 2023 року, яким затверджено дану проектну документацію в сумі 89644,070 тис. грн.   Варто наголосити на тому, що із 21-го присутнього депутата на сесії, за затвердження проектної документації на будівництво спортивного корпусу проголосували 18 депутатів, навіть один із них від Галицької партії та лише 3- є депутатів  (Галицька партія) утрималися за прийняття цього рішення.   

   Фінансування Будівництва спортивного корпусу із залом, адміністративно  - побутовими приміщеннями та приміщеннями для індивідуальної силової підготовки по вул. Шевченка,35 в м. Ходорові буде проводитися за рахунок цільових програмних  коштів місцевих бюджетів призначених на розвиток фізичної культури та спорту, зокрема на будівництво спортивних комплексів  в т.ч. і за рахунок коштів бюджету Ходорівської міської ради. Фінансовий ресурс на фінансування таких цільових програм залучається з різних джерел, як субвенції державного бюджету за рахунок податкових надходжень так і залучених коштів (гранти, кредити, тощо).  Не варто розраховувати на те, що  на котловий рахунок  Ходорівської територіальної громади   відразу  надійдуть 76,0 млн. грн., тому що у кожному бюджеті  - починаючи з державного і закінчуючи місцевими є таке поняття як помісячні розписи що за доходами  так і за видатками, а бюджет є збалансованим документом. Крім цього, фінансування робіт залежатиме від виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану.

   Кошти із бюджету Ходорівської міської ради в сумі 10,0 млн. грн. на будівництво спортивного корпусу, виділені шляхом внесення змін до бюджету Ходорівської міської ради. Тобто всі джерела акумулювання коштів для будівництва спортивного корпусу детально розглянуто постійною депутатською комісією з питань бюджету, фінансової та інвестиційної політики, яка відбулася 26 червня 2023 року.  Як звично, крім 5- ти депутатів, що є членами цієї комісії, завжди присутні депутати і інших фракцій депутатського корпусу Ходорівської  міської ради, які беруть активну участь у обговоренні всіх питань, що виносяться на розгляд комісії та подають свої пропозиції, зокрема і депутати від Галицької партії.  Так і було із питанням виділення коштів на будівництво спортивного корпусу в сумі 10,0 млн. гривень.    Наголошую, одноголосним рішенням всіх членів постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансової та інвестиційної політики, виділення коштів в сумі в сумі 10,0 млн. на об’єкт - Будівництво спортивного корпусу із залом, адміністративно  - побутовими приміщеннями та приміщеннями для індивідуальної силової підготовки по вул. Шевченка,35 в м. Ходорові – погоджено та вирішено винести на розгляд сесії, яка відбулася 27 червня 2023 року.  Відповідно, сесією прийнято рішення  за № 2801, згідно якого кошти в сумі 10,0 млн. грн. спрямовано на будівництво спортивного корпусу. За таке рішення проголосували 18 депутатів із 21-го присутнього на сесії.  Всі  результати голосування засвідчено протоколами, які є в наявності  та рішення сесії з додатками оприлюднені на сайті Ходорівської міської ради.  Тобто, жодних секретів від депутатів, які є представниками громадськості  та відповідно від жителів громади, чи якихось дій «заднім числом», як значиться в деяких коментарях зацікавлених осіб, як бачите нема.

    Лише після всіх консультацій із депутатами Ходорівської міської ради, 30 червня 2023 року було оголошено відкриті торги з особливостями на закупівлю виконання робіт по будівництву спортивного корпусу.  За результатами всіх витриманих процедур закупівель Комунальним підприємством «Ходорівське УЕГ», яке є замовником будівництва укладено договір підряду  №20/07-23 від 21 липня 2023 року (надалі – Договір) із виконавцем робіт ПП «М.В.Будсервіс стиль», яке визнано переможцем  торгів. Вся інформація є публічною в загальнодоступній  системі Prozorro. Вартість робіт, порядок розрахунків та терміни виконання робіт  визначені у розділах 2, 3 Договору.

    З 10 по 30 серпня 2023 року Держаудитслужбою України (колишнє ГоловКРУ України) проведено перевірку законності укладання даного договору та дотримання законодавства  при проведенні закупівель. Як бачите договір не скасовано, тобто державною контролюючою структурою його визнано законним та  зобов’язання за цим договором  виконуються. Більше того 28 серпня 2023 року у Державній інспекції архітектури та містобудування України отримано дозвіл на виконання будівельних робіт.

    Зобов’язання  за  договором підряду  №20/07-23 від 21 липня 2023 року зареєстровані в органах Державного казначейства без жодних обмежень.

    За веденням будівництва замовлено технічний нагляд.

   Тому, ті особи, які собі думають що бюджетні кошти безконтрольні і їх можна розкрадати на ліво і на право дуже глибоко помиляються. Якщо б вони знали і розуміли яка прозорість використання бюджетних коштів та контроль за кожною господарською операцією проведеною за рахунок бюджетних коштів напевно би після всього сказаного,відчували себе щонайменше  не комфортно.

      Чомусь згадалося  - як активно депутати Галицької партії  з 2021 року перешкоджали у проведенні протиаварійних та реставраційних робіт першого корпусу КНП «Ходорівська  міська лікарня».  Якщо б до сьогодні не були зроблені протиаварійні роботи  на покрівлі, то напевно пошкодження корпусу було б уже непоправним. Але попри все, зроблено покрівлю корпусу та проводяться інші внутрішні реставраційні роботи, благоустрій території на проведення яких вдалося залучити уже 4,0 млн. грн. коштів обласного бюджету за Програмою реалізації пріоритетних інфраструктурних проектів у Львівській області, які до речі теж надходять періодично у квітні, липні та жовтні цього року по мірі внесення змін до обласного бюджету та відповідно до помісячного розпису обласного бюджету.

     І ще.  На думку депутата від Галицької партії п. Р. Гапонюка  - вкрай уже і негайно, незважаючи, що йде війна,  необхідне створення лапідарію на стадіоні «Будівельник» у м. Ходорів з метою збереження надгробків Єврейського цвинтару. З цього приводу п. Гапонюк уже закидав листами міську раду.  А ось будівництво спорткомплексу  - ні.  Діти, молодь громади почекають….  Якось так….

    Тому давайте будемо справедливі.

 

 З повагою

начальник управління фінансів

виконавчого комітету Ходорівської міської ради  Іванна Глушко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь