A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Проблеми та перспективи розвитку місцевого самоврядування у воєнних та пост воєнних реаліях – головна тема, яку обговорили спільно з народними депутатами та литовськими колегами на зустрічі у Львові.

Дата: 14.09.2023 16:32
Кількість переглядів: 234


Фото без опису13 вересня 2023 року у Львові відбувся віідкритий діалог з представниками територіальних громад Львівщини щодо обговорення проблем та перспектив розвитку місцевого самоврядування у воєнних та пост воєнних реаліях.

Захід пройшов за участі народних депутатів України - членів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, членів Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування, Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні, представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Львівської обласної державної адміністрації (Львівської обласної військової адміністрації), представників органів місцевого самоврядування Львівщини та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, експертів.

Фото без опису

Голова Комітету Олена Шуляк, а також інші члени Комітету висловили вдячність литовським колегам та зауважили про цінність для Комітету всебічної підтримки Литви.

Голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка наголосив на готовності співпрацювати та підтримувати Україну сьогодні та у післявоєнний період.

Від Ходорівської міської ради участь у заході взяла секретар міської ради Марія Гавінська.

Фото без описуПід час обговорення в рамках Діалогу учасники заходу сфокусували увагу на питаннях:

-викликів місцевого самоврядування у воєнних реаліях;

-шляхів розвитку місцевого самоврядування у пост воєнний період;

-військового ПДФО на місцях;

-проблематики фінансової спроможності територіальних громад;

-впровадження реформи адміністративно-територіального устрою;

-стимулювання співпраці з прилеглими територіальними громадами;

-співробітництва територіальних громад України в транскордонному просторі.

Під час заходу представником Львівської ОДА та експерткою Проекту USAID «ГОВЕРЛА» було представлено «Аналітичний портал Львівщини» - платформу, яка розроблена для надання цільовій аудиторії, зокрема мешканцям регіону, можливості отримати доступ до різноманітних даних, інформації та інших ресурсів, що стосуються різних аспектів життя, таких як соціальні питання, житловий фонд для ВПО, адміністративних послуг на рівні громад та інше.

Крім того, учасникам заходу було презентовано ініціативу «CITIES 4 CITIES | United4Ukraine», яка націлена на створення тривалого добровільного міжнародного партнерства з територіальними громадами України, що полягає у наданні підтримки та допомоги територіальним громадам за європейськими стандартами та цінностями.

На  даному заході  не могли оминути й теми питання бюджету-2024 та запропованих  урядом змін до Бюджетного Кодексу України ще в 2023. А саме: Кабмін видав пропозицію забрати «військове» ПДФО не з нового року, а з 1 жовтня …

Всі учасники дискусії погодились, що вносити зміни до бюджету посеред року - непрофесійно та неправильно! Це нашкодить, як місцевому самоврядуванню, так і бюджетній політиці в цілому.

Але приймати рішення без діалогу з самими громадами - це ламати реформу децентралізації, яка досі залишається однією з найуспішніших в Україні!

Зараз центральній владі важливо розпочати діалог з органами місцевого самоврядування, врахувати їх  пропозиції, а вже тоді розробляти оптимальний варіант рішення. Але ці зміни точно не мають бути посеред бюджетного року.

Захід проводився за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь