A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

В Ходорові вперше побував відомий письменник Мирослав Дочинець

Дата: 15.08.2023 11:27
Кількість переглядів: 728

 

 

 

Фото без описуВчора, 14 серпня 2023 року, вперше в Ходорові побував відомий письменник та журналіст, володар головної літературної премії країни - імені Т.Г.Шевченка, лауреат Мукачівської міської премії імені Олександра Духновича, Міжнародної літературної премії «Карпатська корона», «Золотий письменник», лауреат Президентської премії «Українська книжка року» (від 22 травня 2017 р.) Мирослав Дочинець і провів цікаву зустріч із ходорівськими читачами.

Художник слова завітав на побачення з шанувальниками книги, як популярний український письменник європейського й навіть світового масштабу, автор численних романів та книг малої прози, котрі вже кілька років поспіль залишаються в топ-списках книгарень, їх додруковують новими й новими накладами, і вони мають великий успіх серед поціновувачів красного письменства. Найбільшої слави та популярності серед читачів зажили роман „Вічник” та збірка порад старого мудреця-довгожителя Андрія Ворона „Многії літа, благії літа”, а романи „Криничар” і „Горянин” 2014 року стали переможцями в номінації „Література” найвищої державної літературної нагороди нашої країни – Національної премії України імені Тараса Шевченка. В його прозі можна знайти джерельне начало, вишукану образність, прекрасну мову, цікаві сюжети.

Прозаїк, який не раз у своїх творах прославляв Закарпаття, «Срібну землю» розповів про історію, літературу, мистецтво, про те, що для письменника найголовніше, торкнувся теми майбутнього України та висловив свої думки щодо телебачення, соціальних мереж, Інтернету взагалі. 

У своєму розлогому виступі-монолозі письменник ознайомив вельми зацікавлених присутніх зі своєю захопливою біографією, лаконічно процитував уривки із власних творів.

До письма Мирослав Дочинець прийшов сформованою особистістю. Його робота не є «грою у слово». Це притягнення до слова в найвищому сенсі цього поняття.  Коли написав одну книжку, переходиш до другої, п'ятої. Задум – це коли в тобі починає жити ембріон ідеї. Причому ідеї головного героя. В нього немає класичних сюжетів, інтриг. Є лише герой, який несе сутність, духовну якість.  Й ось коли він для викристалізовується, то цілковито зживається з автором і починає його вести, кликати, щоб щось розказати. З цього й починається книжка як тональність, певна ритміка. Тобто це розмова з довіреною людиною, із самим собою, з Богом. 

Зустріч у Ходорові  була напрочуд цікавою та успішною, адже читачі дізналися більше про  Мирослава Дочинця і його погляди на прийдешнє України та українства в цілому. Бо він щиро поділився з своїми думками.

Автор, як виявилося,  не  перечитує  власні книги,   тільки «Горянина» час  від  часу  розгортає.    «Многії літа –  благії  літа»  має своє трактування. Довго жити – це  добре,  але  головніше –  якість життя:  спосіб  мислення,  віднаходження  гармонії  та ритму,  тобто –  «...благії літа». Особлива філософія: кожна  людина – цілий  всесвіт,  і нам не  можна нарікати на те, що посилає доля. 

Книги, написані рукою Мирослава Дочинця, за його ж  словами,  не поділяють за призначенням для  заможних  чи   бідних,  високо  освічених або простих трударів.  Його книги – для  всіх,  тому й кожен може  причастити  ними свою душу,  зрозуміти  думки  героїв   на своє  сприйняття.  

У власних творах Мирослав Дочинець дає відповіді на запитання, для чого ми приходимо у цей світ, хто ми, у чому наша вічність, невмирущість. На це відповідають герої його книг своїм життям, власною позицією у світі. Він пише із задоволенням, з радістю, з любов’ю, як сам зізнається, – і ці світлі почуття й передаються читачеві. 

Мирослав Дочинець як письменник і публіцист вважає, що літературні премії не змінюють людину, не роблять її ані кращою, ні гіршою, ніж здається. Це – суто етап, це – суто якийсь спосіб оцінки. «Найбільша премія для мене – це читачі. Бог дав мені читачів, дуже багато...», - підсумував автор. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь