A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

28 липня Україна відзначає День Державності: інформаційні матеріали

Дата: 28.07.2023 08:45
Кількість переглядів: 338

Фото без опису

Цього року вдруге відзначатимемо День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

Цей день покликаний нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

День Української Державності цього року вшановуємо 28 липня, але наступного року, з огляду на перехід Православної Церкви України і Української Греко-Католицької церкви на новий стиль календаря, свято перенесено на 15 липня. Відповідний законопроект внесений Президентом України, Верховна Рада підтримала 14 липня 2023 року.

Український інститут національної пам'яті підготував інфографіку, яка розповідає, що Україна успадкувала від різних державних утворень у своїй історії.

Завантажити візуалізацію: https://drive.google.com/.../19RlC5wVAoLVxvmIwFqsL1Y5STii...

Також дивіться 15-хвилинний анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин» із субтитрами українською або англійською мовами. Інститут відкритий до трансляції своїх відеопроєктів на телеканалах, завантажити фільм у високій якості, в тому числі версію без субтитрів можна за посиланням: https://mega.nz/folder/hopBhADR#TaZGRDyaSw9srrJ8_raGHg

Історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ. Саме Русь заклала фундамент державницьких традицій українців. Звідси родом герб, грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Тризуб є нашим давнім символом. Сьогодні наше суспільство об’єднує той же знак, що об’єднував і Русь. Ми є спадкоємцями Русі, Тризуба Володимира Великого.

Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі.

Прийняття у 988 році християнства стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

Традиції Русі у розбудові зорієнтованого на Європу культурно-релігійного простору продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь