A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Іванна Тіцька посіла третє місце на чемпіонаті Європи з кіокушинкай карате.По 20 тисяч гривень виділено міською радою тренеру та юним спортсменам.

Дата: 15.11.2022 15:40
Кількість переглядів: 2467

Фото без опису4 – 5 листопада столиця Болгарії, місто Софія, приймала чемпіонат Європи (молодь, юніори, юнаки) з кіокушинкай карате. В турнірі взяли участь 502 учасники з 22 країни європейського континенту. Україну представляло 79 спортсменів із різних регіонів нашої держави. Були серед них і представники Ходорівської громади. В складі національної команди за перемоги боролися вихованці Степана Магарського  Іванна Тіцька, Діана Пастух та Владислав Терлак, які  зайняли перші і другі місця на Чемпіонаті України, що пройшов на початку жовтня.

Українці гідно представили свою країну, завоювавши друге загальнокомандне місце. В доробку українців 40 медалей найвищого ґатунку (8 золотих, 12 срібних, 20 бронзових). Свій вагомий внесок зробили і наші земляки.

16-ти річна Іванна Тіцька посіла третє місце у своїй категорії. Вона провела три поєдинки, два із яких виграла.

Іванка навчається у 11 класі ОЗЗСО №1 міста Ходорова. Карате займається чотири з половиною роки. Спочатку на секцію записався її брат, йому сподобалось і Іванка вирішила спробувати й собі. Хоч на перший погляд карате здається не дівчачим заняттям, дівчина вважає таку думку стереотипною і говорить, що спорт не можна ділити за приналежністю до якоїсь статі, бо займатись можуть усі, хто має бажання.

До кіокушинкай карате Іванка пробувала себе у танцях, деякий час займалась баскетболом, але найбільше їй підійшло саме карате. Хоч спочатку рідні не дуже поділяли захоплення Іванки, зараз вони змінили свою думку і неабияк пишаються нею.

 Двогодинні тренування три рази на тиждень потребували багато зусиль і часу, тому коли почались великі навантаження в школі, дівчина вирішила залишити. Але як виявилось, відмовившись від тренувань, часу більше не стало, а тіло потребувало тренувань і якогось руху, не було куди свою енергію подіти, тому через півтора місяця повернулась.

Часто заняття спортом  означають відмову від звичних юнацьких радощів, але дівчина певна, що результат того вартий. «Спорт дуже дисциплінує. В мене зараз безліч завдань, але я все встигаю, - розповідає Іванка. - Вдається все поєднувати, завдяки дисципліні і чіткому графіку, які дав мені спорт. Бувало, що через тренування пропускались свята, прогулянки з друзями. Але це дисципліна, яка загартовує і саме завдяки дисципліні виходить якийсь результат, а  те, що я буду пропускати і нехтувати графіком нічого доброго не дасть».

За весь час Іванка тільки два рази повернулась із змагань без нагороди, але вважає, що всі вони однаково серйозні, бо кожного разу це новий страх і нова відповідальність, адже попередні твої перемоги ролі не відіграють і треба заново показувати себе.

Зайнявши перше місце на Чемпіонаті України, Іванка виборола собі можливість представляти Україну на чемпіонаті Європи у складі Збірної України.

Іванка говорить, що ніколи не застосовувала у житті своє вміння битись, бо зрозуміла, що може комусь нашкодити і у цьому бачить заслугу свого тренера: «Коли пішла на карате, подивилась на цей спорт зовсім по іншому. Зрозуміла, що не буду застосовувати свою силу, а навпаки, коли є якийсь конфлікт, тільки словами його вирішувати. Симпай з нами багато говорить, працює з нами, наводить багато прикладів із життя інших спортсменів і ми розвиваємось не тільки фізично, а й стаємо ерудованішими, саморозвиваємось. Це не просто вийти і помагати руками».

Цього року Іванна Тіцька закінчує школу. Вона поки не визначилась із майбутнім фахом, але не планує спорт робити своєю професією. У школі вчиться на відмінно і спорт ніколи не заважав її навчанню. Найбільше подобається література.  

«Спорт залишати не буду, бо зараз це лише початок, - говорить дівчина. - Всі дитячі змагання були лише підготовкою і зараз це вступ до карате, а пік кар’єри це 19-20 років, коли можна поїхати на Чемпіонат світу, зараз це підготовка і загартування характеру і тіла».

Степан Магарський – тренер секції кіокушинкай карате в Ходорівській спортивній школі, задоволений виступом своїх підопічних на чемпіонаті. З  2016 року він тренує юнаків і дівчат у Ходорівській спортивній школі.

Кіокушинкай карате у Ходорові популярний вид спорту і єдиноборств, у секції займається близько 70 дітей.

Ходорівська школа карате має здобутки і має ким гордитися. Найбільше досягнення, як розповів тренер, вихованець ходорівської школи - Микола Турчин, який наприкінці 2021 року в Румунії виступав на Чемпіонаті Європи за Україну і зайняв 2 місце. Нині  Микола Турчин тренується у Львові в  Ростислава Ференца. Безперечним досягненням є і Іванна ТіцькаМи спитали Іванну про її плани після чемпіонату Європи:

  • Зайнявши третє місце, я зрозуміла, що вся робота, яка була зроблена мною, моїм тренером, всі сили, всі резерви були недаремними, і усвідомила, що треба далі працювати, є куди рости. Ми побачили рівень, набралися досвіду й зрозуміли, що можемо ще краще, дивлячись на інші країни.

У грудні буде Кубок України. Ці змагання будуть підвідні до наступного року,  я вже перейду в іншу вікову категорію - «юніорки».

Ми поспілкувалися ще з одним учасником чемпіонату від Європи – Владиславом Терлаком який займається вже 8 років. Які, Владиславе, твої здобутки?

  • Особисті досягнення - цього чемпіонату України я зайняв перше місце. Поїхавши на чемпіонат Європи, я побачив багатьох спортсменів із різних країн і зрозумів, що є ще куди рости, є до чого готуватися, і хоч я не ввійшов до числа призерів, досвід участі у таких змаганнях дав мені бачення над чим потрібно ще працювати.

Я прийшов у секцію заради саморозвитку, щоб бути фізично сильним, але з часом  почав хотіти перемог, і воно мене затягнуло.

Поїздки на турніри, тим більше закордонні, - це неабиякі фінансові витрати. Про те хто фінансує ці витрати ми спитали тренера.

  • Так, безперечно, поїздки, тим більше закордонні відрядження це не дешево. Тому,  я якраз хотів висловити подяку, хто сприяє нам в цьому. Як ми попали на цей чемпіонат Європи. Ми поїхали до Львова, оскільки  у Львові більш-менш безпечно. Там провели чемпіонат України, і ми дуже достойно і класно виступили. Ми взяли три перших місця, одне друге і одне третє. Якраз на чемпіонат Європи попадає тільки перше і друге місце кожне в своїй категорії. Коли ми приїхали додому з цим результатом, одразу  виникло питання, як добиратися до Болгарії, тому що ця поїздка на одного спортсмена коштує 300 євро. Якщо по Україні ми б ще могли своїми силами, то тут дуже важко. Особисто я пішов до нашого міського голови Олега Теодоровича Коцовського, йому розповів про нашу ситуацію, що ми зараз збираємося на чемпіонат Європи. Я не просив конкретної суми, а просто попросив допомогу, і він сказав, що все, що  у його силах, він зробить. Міська рада, враховуючи, що ми представлятимемо Ходорів, вирішила кожному спортсменові і тренеру виділили по 20 тис грн. Ми, якщо чесно, на це не очікували. І тому, коли поїхали на ці змагання, в нас виникала додаткова відповідальність, щоб ми виправдали ті гроші, які в нас вклали.

Ми могли привезти ще одну медаль - третьою спортсменкою з Ходорова на чемпіонаті була Діана Пастух. Вона вже студентка, поступила в Тернопіль, там так само продовжує тренуватися, приїжджає на вихідні чи канікули до нас. Це був її другий чемпіонат Європи. Вона теж мала бути серед призерів, але на цих змаганнях з нею трапився прикрий випадок. Наша Діана перший поєдинок мала зі спортсменкою з Греції, вона виграла цей поєдинок. Пройшла в наступне коло. Другий поєдинок мала пройти зі спортсменкою з Литви. В карате поєдинки розраховані на три раунди. От наша Діана перебила свою суперницю в основному часі, і, по суті, за таке вже дають перемогу. На жаль, з п’яти суддів тільки один віддав нашій Діані перемогу. Після основного часу дають перше продовження. Діана так само виносить її за межі майданчика, перебиває, і буквально за 10 секунду до кінця поєдинку суперниця попадає нашій Діані, їй зараховують…  10 секунд нам бракувало, щоб Діана отримала шанс битися за вихід у фінал і там позмагатися за перше чи друге місце. А так в нас просто третє місце забрали.

І насамкінець. Сьогодні багато молодих людей шкільного віку, особливо у сільській місцевості. Не знають де себе подіти. Радимо йти в секцію  кіокушинкай карате у Ходорівську спортивну школу.

Ви виростете не тільки фізично, а перш за все будете на голову вище своїх однолітків у плані дисципліни, відповідальності і підходів до роботи. А ще, навчитеся поваги до вчителя і старших. Варто спробувати. Спорт відкриває можливості рости.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь