A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Правова допомога : "Які правочини можна вчиняти за довіреністю?"

Дата: 11.05.2022 15:25
Кількість переглядів: 260

 

Відповідаємо на питання наших читачів: «Які правочини можна вчиняти за довіреністю?».

Саме такі та інші запитання надійшли від наших читачів рубрики «Правова допомога». Консультує Романія Мандзій - фахівчиня Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Отож, пані Романіє, спочатку пропоную з’ясувати, що таке довіреність?

Довіреність - це письмовий документ. Він видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Що таке представництво?

Представництво – це правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або ж має право вчиняти правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.  Потрібно розуміти, що представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.  Представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися саме за довіреністю. Наприклад, якщо громадянин не маючи можливості самостійно вчинити певний правочин, домовився з іншою особою про те, що вона вчинить його замість нього, тоді він повинен видати цій особі довіреність на представництво інтересів. Переходячи до першого питання, хочу уточнити, що таким чином, довіреність – це документ, яким, по-перше, підтверджуються відносини представництва, а по-друге, визначається коло повноважень представника.

Які саме правочини може вчиняти представник за довіреністю?

Представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє. Так, наприклад, представник  може подарувати від імені, скажімо, своєї дружини автомобіль, лише в тому випадку, якщо вона є його власницею. Адже виключно власнику належить право розпоряджатися своїм майном.  Разом з тим, зазначу,  що представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє. Так, зокрема, не можна видати довіреність на виконання обов’язків за трудовим договором, чи виконання військового обов’язку.

Цікаво, чи можна видати довіреність на укладення шлюбу або ж на отримання виборчого бюлетеня та голосування?

Давайте розглянемо: укладення шлюбу або ж отримання виборчого бюлетеня та голосування відбувається за особистої участі особи. Повертаючися до попередньо зазначеного, робимо висновок, що не можливо отримати довіреність на укладення шлюбу чи для голосування у виборах.

Як відбувається посвідчення довіреності в умовах воєнного стану?

В умовах воєнного стану посвідчення довіреностей здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім?я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти.

На який строк може видаватись довіреність?

За загальним правилом максимального строку, на який може видаватись довіреність, законом не встановлено. Довіритель має право самостійно визначити строк довіреності, вказавши його у цій довіреності. Крім цього, довіреність може видаватися і без встановлення будь-якого строку. У такому разі, варто зазначити, що вона зберігає чинність до припинення її дії. Проте, з кожного правила є винятки. Так, закон обмежує строк дії довіреності до одного року у випадку виплати пенсії за довіреністю. А це означає, що для продовження виплати пенсії за довіреністю пенсіонеру щороку потрібно вчасно її поновлювати.  

Разом з тим, повідомляємо, що дізнатися більше інформації з цього питання, отримати безоплатну правову допомогу, Ви можете звернутися до Жидачівського бюро правової допомоги за адресою: м. Жидачів,               вул. Шашкевича, 28.

Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь