A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМУЄ

Дата: 08.04.2022 10:28
Кількість переглядів: 543

Уточнене роз’яснення щодо дії ПКМУ №333 від 19.03.2022

1. Хто може отримувати компенсацію?

Компенсацію можуть отримувати фізичні особи власники жилих приміщень. Компенсація суб’єктам господарської діяльності не надається.

За наявності нотаріально посвідченої довіреності від власника жилого приміщень на розпорядження нерухомим майном, розміщення та відповідну компенсацію може отримувати довірена особа.

(Наприклад, власники поїхали до іншої країни, проте залишили нотаріальну посвідчену довіреність, у такому випадку розміщення і виплати можна здійснювати на підставі такої довіреності.)

У разі, якщо власником жилого приміщення є ВПО, і ця особа безоплатно надає належне йому жиле приміщення для розміщення інших ВПО, то така особа може отримувати компенсацію.

(Наприклад, особа з Києва після 24 лютого знайшла прихисток в Івано-Франківську, а потім прихистила в своїй квартирі в Києві ВПО з Харкова, то вона має право на компенсацію за ВПО розміщених у Києві.

Право власності на майно може підтверджуватися:

договорами, на підставі, яких набувається право власності (купівлі-продажу, дарування, міни);

свідоцтво про право власності, видане органом приватизації наймачам житлових

приміщень у державному та комунальному житловому фонді;

свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане до 1 січня 2013 року органом місцевого самоврядування або місцевою державною адміністрацією;

свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріусом чи консульською установою

України;

свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, видане нотаріусом або консульською установою України;

судове рішення, що набрало законної сили, щодо набуття права власності на нерухоме майно; інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують набуття права власності на нерухоме майно.

У разі, якщо жиле приміщення є спільною сумісною співвласників, компенсацію може

отримувати один із співвласників за згодою іншого.

2. Який механізм отримання виплат?

У разі розміщення внутрішньо переміщених осіб власник житла обов’язково звертається із заявою до виконавчого комітету сільської селищної міської ради, де зазначає відомості про дату поселення, дані людей та адресу жилого приміщення, до якої додаються копії документів, що посвідчують особу розміщених осіб.

Щомісяця власник обов’язково подає заяву згідно додатку 1 до ПКМУ «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житловокомунальних послуг» від 19 березня 2022 р. № 333до виконавчого комітету сільської, селищної міської ради.

Виплата компенсації здійснюється лише за наявності обох заяв. Одночасно з подачею заяви власник надає згоду на обробку персональних даних.

Пам’ятайте, що для отримання компенсації необхідно обов’язково подати заяву при заселенні ВПО і щомісяця подавати заяву на виплату.

3. З якого моменту виплачується компенсація?

Компенсація виплачується з дня розміщення внутрішньо переміщеної особи і лише після того, як розміщені особи отримують статус внутрішньо переміщених осіб.

Нарахування компенсації можуть здійснюватися з 22 березня 2022 року - дня введення в дію постанови КМУ «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» від 19 березня 2022 р. № 333.

Наприклад, якщо власники житла прихистили ВПО 15 березня, подали заяву про розміщення 25 березня, то отримати компенсацію у березні можна лише за період з 24 по 31 березня. Або, якщо переселенців розмітили 25 березня, а вони отримали довідку ВПО 28 березня, то компенсація буде здійснюватися з 28 березня.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь