A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

До уваги платників єдиного податку!

Дата: 04.04.2022 09:58
Кількість переглядів: 413

Фото без опису

15 березня 2022 р. Верховною Радою України  прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі — Закон) за №2120-ІХ від 15.03.2021 року. Його було прийнято для забезпечення підтримки громадян та бізнесу в Україні на період воєнного стану та захисту платників податків на випадок відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок.  В умовах війни уряд України робить все можливе для відновлення економіки.

     Президент України анонсував податкову реформу в Україні, яка значно зменшить податкове навантаження на бізнес. Голова держави анонсував, що  платники єдиного податку ІІІ групи можуть сплачувати єдиний податок за відсотковою ставкою 2% до доходу. Для малого бізнесу  - а це І і ІІ група ФОПів  - плата єдиного податку стане добровільною. А це означає, якщо можете - сплачуйте. Не можете  - претензій зі сторони держави, щодо виконання Вашого податкового обов’язку не буде.

     В умовах запровадження воєнного стану в Україні до платників податків, у тому числі ФОПів, не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплатити податки та збори до бюджету.

      Також в Україні скасовують усі перевірки для всіх бізнесів. Умова лише одна: підприємці повинні забезпечити нормальну роботу свого бізнесу в межах українського законодавства. Щоб усюди, де немає бойових дій, продовжувалося життя.

      Отож, влада з розумінням підходить до проблем бізнесу, надаючи великі пакети допомоги та урядової підтримки, розраховуючи, вочевидь, на податкову культуру,відсутність зловживань при користуванні такою допомогою, тощо.

      Але, як свідчить реальність сподівання марні.

      З початку віроломного вторгнення росії на територію України жодних воєнних дій на території Ходорівської територіальної громади не велося і не ведеться, тобто всі без виключення суб’єкти господарювання мають можливість вести господарську діяльність, отримувати прибутки, та що важливо  - своєчасно виконати свій податковий обов’язок, як це вимагає Закон. 

      Однак, бюджет Ходорівської міської ради, без жодних наявних на це підстав потерпає від  ненадходження єдиного податку - одного із основних джерел доходів. За інформацією податкових органів,  із 205 суб’єктів господарювання ІІІ групи, уже майже всі підприємці цієї групи Ходорівської територіальної громади подали заяви на 2%  відсоткової ставки єдиного податку замість 5%. Таке несумлінне ставлення платників податків матиме своїм наслідком втрату бюджетом  до кінця року більше 6 - ти млн. гривень єдиного податку лише від платників єдиного податку ІІІ групи. А якщо ще «добросовісні» платники І - ІІ групи оподаткування скористаються  нормою  Закону, щодо добровільної сплати єдиного податку в період дії воєнного стану, то ненадходження таких платежів до міського бюджету очікується до кінця року більше 2-х мільйонів. За такої ситуації, Ходорівська міська рада через сайт доводитиме до жителів громади інформацію  про суб’єктів підприємницької діяльності, які маючи можливість здійснювати діяльність - не сплачують податки до бюджету громади.   

    Шановні підприємці - платники єдиного податку, закликаємо Вас, взиваючи до Вашої совісті, сумління та моралі, якщо  здійснюєте господарську діяльність і можете сплачувати податок -  сплачуйте, наповнюйте бюджет громади. Бо на період воєнного стану, заради життя громади, із органів місцевого самоврядування не зняті зобов’язання щодо необхідності виплачувати заробітну плату, соціальні виплати, забезпечити функціонування шкіл, садочків, лікарні, установ соціального захисту, благоустрою громади, забезпечення заходів оборони і захисту жителів  громади  та  і інші життєво необхідні функції.

    Будь ласка, маючи можливість виконати свій податковий обов’язок - не створюйте бюджетний дефіцит, який матиме негативні наслідки для всієї нашої громади  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь