A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Бюджет 2022! Про сесію, яка не відбулася.

Дата: 21.12.2021 20:03
Кількість переглядів: 1401

Фото без опису

 

21 грудня 2021 року у зв’язку з відмовою у реєстрації для участі у засіданні сесії депутатів від Української Галицької партії, ВО “Свободи” та ВО “Батьківщина” не відбулася VІІ сесія VIІІ скликання Ходорівської міської ради , незважаючи на те, що усі депутати від вказаних фракцій були присутні у сесійній залі.

Зареєструвалися та були готові до повноцінної роботи сесії усі депутати від “Європейської Солідарності”, Народного Руху України, “Удару”, “Об’єднання “Самопоміч”. Але,  відповідно до частини 12 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради, тобто не менше  14 депутатів.

Звертаємо увагу жителів громади на те, що відповідно до абзацу 2 статті 18 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, прямим обов’язком депутата місцевої ради є його обов’язок брати участь у роботі ради.

В порядку денному даної сесії було заплановано, крім бюджету,  розгляд багатьох інших важливих питань, в тому числі заяв мешканців громади щодо  земельних питань (про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою  щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, щодо  ведення особистого селянського господарства, щодо ведення індивідуального садівництва, щодо ведення товарного сільськогосподарського виробництва-паї). Проте, дані питання не можливо було розглядати та приймати відповідні рішення через відсутність кворуму.

Вищевказане дає підстави вважати, що своїми деструктивними діями група депутатів Ходорівської міської ради грубо порушили чинне законодавство України в частині розгляду заяв громадян.

Окрім земельних питань, нагальним був розгляд питання про зміну найменування, визначення місцезнаходження закладів освіти Ходорівської міської ради та затвердження їх Статутів в новій редакції (у зв’язку із внесеними змінами у законодавство України про освіту) та про харчування  дітей пільгових категорій.

До часу представлення на затвердження сесії бюджету Ходорівської міської ради на 2022 рік, виконано величезний об’єм спільної та конструктивної роботи по складанню бюджету керівництвом  міської ради разом з керівниками всіх відділів та управлінь, комунальних підприємств, старостами 11 старостинських округів. 

Іванна Глушко, начальник управління фінансів, зокрема зазначає: «Згідно із Бюджетним кодексом, вразі не затвердження міського бюджету щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 обсягу бюджетних призначень, визначених рішенням про бюджет на 2021 рік. Забороняється здійснювати капітальні видатки. За таких умов не може бути мови про використання коштів та про розвиток, адже кошти можуть спрямовуватися лише на поточні видатки, тобто видатки споживання на рівні минулого року.

 Наслідком не вчасного  прийняття бюджету  зарплата вихователя дитячого садочка за 13-м тарифним розрядом,  наприклад, буде нарахована в розмірі 8100,0 гривень, при затвердженому бюджеті – 8776,0 гривень.  Тобто, депутати, які не прийшли, не проголосували – покарали вихователя дитячого садочка на 779,0 грн. в місяць. З аналогічних причин щомісяця недоотримають працівники музичної школи (11 тарифний розряд) – 784,0 грн., бібліотекарі  (12 тарифний розряд )–615,0 грн., педагогічні працівники загальноосвітніх закладів (14 тарифний розряд )– 891,0 грн. І такий список можна продовжувати, оскільки у бюджетних установах працюють працівники 6-15 тарифних розрядів. 

Значне здорожчання  енергоносіїв у 2022 році призведе до того, що коштів  в розмірі 1/12 призначень минулого року не вистарчить для оплати за енергоносії, що створить заборгованість перед постачальниками та своїм наслідком буде мати нарахування величезних штрафних санкцій зі сторони  «Львівгазу» та «Обленерго», судових позовів та відповідно спричиненню значних збитків міському бюджету. Не будуть подані на конкурс 14 проектів місцевого розвитку по обласній програмі (мікропроекти) через незабезпечення обов’язкової умови спів фінансування зі сторони міської ради.  

З метою дотримання принципу публічності та прозорості у бюджетному процесі, проект бюджету Ходорівської міської ради у місячний термін  перед його винесенням на сесію для затвердження, оприлюднено на офіційному сайті Ходорівської міської ради, щоб громадяни мали можливість ознайомитися із дохідною та видатковою частиною бюджету, тим самим зреалізувати свою участь в управлінні бюджету територіальної громади.       Перед складанням проекту бюджету проведено робочі наради із головними розпорядниками, розпорядниками нижчого рівня, одержувачами бюджетних коштів, які є основними учасниками бюджетного процесу та старостами всіх старостатів, які представляють інтереси жителів громади, пропозиції та зауваження яких враховано при формуванні  проекту бюджету.

 Проект бюджету схвалено виконавчим комітетом Ходорівської міської ради  та перед його затвердженням сесією винесено на розгляд і обговорення депутатів міської ради та на розгляд  постійно діючої депутатської комісії з питань бюджету та фінансової і інвестиційної політики». 

 Свою думку щодо розвитку подій в освітянській сфері в звязку з неприйняттям бюджету висловила керівник відділу освіти, молоді та спорту Наталія Калинець: «Якщо бюджет на 2022 рік не буде прийнято до 25 грудня 2021 року, то в кожному місяці 2022 року обсяг фінансування видатків  бюджету по відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради, а саме: на виплату заробітної плати вчителів, вихователів та обслуговуючого персоналу, оплата продуктів харчування для закладів дошкільної освіти, оплата енергоносіїв та комунальних послуг,  не зможе перевищувати 1/12 обсягу бюджетних призначень на 2022 рік. Внаслідок чого не буде можливості функціонувати в повному обсязі заклади загальної середньої освіти, заклади дошкільної освіти, позашкільної освіти, дитячо-юнацьку спортивну школу. Адже суттєво зросла мінімальна заробітня плата (з 6000 грн до 6500 грн), ціна на електроенергію в 2021 р. була 3,80 грн/кВт ,а в  2022 р. становитиме 6,50грн/кВт, газопостачання та доставка газу в 2021 р. – 9,24грн/куб.м., а в 2022 р. – 20,74 грн/куб.м., тому оплатити енергоносії буде неможливо без затвердження бюджету міської ради на 2022 рік. Не буде здійснюватися довіз учнів до навчальних закладів, оскільки на 2022 рік не затверджені кошти на дизальне паливо для шкільних автобусів.

Не затверджена «Програма харчування учнів пільгових категорій загальноосвітніх навчальних закладів Ходорівської міської ради на 2022рік», тому діти-сироти, діти-інваліди та малозабезпечені не зможуть харчуватися за кошти місцевого бюджету, а тільки за власний рахунок.

Винесене питання на  сесію Ходорівської міської ради про зміни найменування закладів освіти та затвердження Статутів в новій редакції не було прийнято, тому керівники навчальних закладів середньої освіти не зможуть в січні місяці подати заявки на атестати про закінчення середньої освіти.

Тобто, у випадку не затвердженого бюджету Ходорівської міської ради на 2022 рік робота закладів освіти буде паралізована».

Назар Баторик, головний лікар Ходорівської міської лікарні, вважає, що КНП «Ходорівська міська лікарня» не отримає дофінансування з місцевого бюджету  на такі статті видатків:

- заробітня плата та нарахування на неї

- закупівля медикаментів, засобів індивідуального захисту, продуктів харчування

-комунальні послуги, в тому числі оплата за послуги теплопостачання, водопостачання, електроенергія та використаний природний газ

- проведення поточних ремонтів

-забезпечення ендокринологічних, психоневрологічних  хворих та хворих на хворобу Паркінсона, пільгових категорій населення( дітей-інвалідів, ветеранів війни, учасників АТО)  медикаментами. Тому, КНП «Ходорівська міська лікарня» вкрай стурбована ситуацією, яка склалася та висловлює обурення щодо неприйняття Ходорівського міського бюджету. Дана ситуація призведе до соціальної незахищеності працівників комунального підприємства, поставить під загроpу життя та здоров’я пацієнтів.

«У зв’язку з неприйняттям бюджету Ходорівської міської територіальної громади Програма підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Щасливародина-щаслива громада» на 2021-2024 роки не буде реалізована , незахищені верстви населення ,такі як діти, які перебувають в складних життєвих обставинах ,малозабезпечені та багатодітні сім’ї, діти-сиротита діти, позбавлені батьківського піклування не отримають належної матеріальної  допомоги відповідно до Програми», - коментує ситуацію в.о. начальника служби у справах дітей Роксолана  Мудра.

Керівник відділу з  питань соціального захисту населення Мирослава Дитиняк інформує, що соціальні виплати, які фінансуються з місцевого бюджету в 2022 році будуть виплачуватимуться із затримкою, зокрема:

  • допомога громадянам, які надають послуги на непрофесійній основі;

  • відшкодування перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян на автомобільному та залізничному транспорті

  •  виплата матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранам УПА

  • співфінансування  комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС) та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на придбання житла.

Для в.о. директора Комунальної установи "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  Христини Клапко прийнятті рішення сесії були дуже важливі, адже  вони стосуються діяльності територіального центру,  який перебуває в стані реорганізації шляхом перетворення в комунальну установу “Центр надання соціальних послуг”.

«У зв’язку з цим, залишилися невирішеними нагальні питання:

- про внесення змін до структури і загальної (штатної) чисельності працівників комунальної установи “Центр надання соціальних послуг” та   про затвердження передавального акту;  

- про погодження положень про структурні підрозділи комунальної установи “Центр надання соціальних послуг” (про відділення соціальної допомоги вдома,   про відділення соціального супроводу сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах вдома,  про службу “Соціальне таксі”).

«У результаті цього працівники залишаються без заробітних плат;

 затримується подача пакету документів в Міністерство cоціальної політики України для отримання автомобіля для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, порушення зору, інтелектуальні та психічні порушення, та інших маломобільних груп населення; не запрацює відділення соціального супроводу сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах вдома»,- зазначає в.о. директора Христина Клапко.

 Шкода, що депутати від Української Галицької  партії, партії «Свобода» та «Батьківщина» займаються політичними маніпуляціями, запевняючи своїми висловлюваннями, що будуть проводитися всі видатки, крім видатків на «чиновників». Безвідповідальні дії депутатів трьох фракцій Ходорівської міської ради призвели до того, що окрім проблем, які озвучили профільні керівники вище, всі без виключення працівники бюджетної сфери недоотримають свою чесно зароблену заробітну плату.   

Звичайно, їм не зрозуміти простих людей, бо вони всі підприємці, окремі з яких отримують мільйонні статки при мінімальній сплаті податків до бюджету або ухиляння від сплати податків взагалі.

І на завершення, варто наголосити на тому, що  при проходженні всіх наведених вище бюджетних процесів, жодних заявлених обгрунтованих  мотивів щодо показників бюджету на 2022 рік зі сторони депутатів Української Галицької  партії, партії «Свобода» та «Батьківщина» не було. Лише в ніч з 19 на 20 грудня у соцмережах  появилася вимога від депутатів цих фракцій, яка була  подана до міської ради тільки вчора, коли бюджет був повністю сформований та підготовлений до розгляду депутатів на пленарному засіданні ради.   Вказана вимога не могла бути зреалізована, оскільки не відповідає вимогам чинного бюджетного законодавства.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь