A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Сумна новина…

Дата: 26.10.2021 16:19
Кількість переглядів: 1069

Фото без опису

 25 жовтня 2021 року відійшов у засвіти наш Степан Іванович Крегенбільд (03.11.1929 —25.10.2021) — невтомний краєзнавець і чудовий художник, засновник і довголітній керівник Зразкового історико-краєзнавчого музею села Бортників у ЗОШ І-ІІІ ступенів Жидачівського району — нині Комунальний навчальний заклад Ходорівської міської ради Львівської області загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4 імені Золотаря) Стрийського району.

Автор і архітектор багатьох історико-мистецьких споруд і пам’ятників на території Бортниківської сільської ради: Меморіалу жертвам репресій і воєн ХХ віку (1991), пам’ятника Іванові Франку (1992), полковнику УПА Петрові Олійнику в селі Молодинче.

Народився 3 листопада 1929 року в селі Бортниках у селянській родині. Має дві вищі освіти — будівельник і педагог. Вийшовши на пенсію, у 1990 році повернувся у рідне село і з тих пір працював на пів окладу викладачем образотворчого мистецтва у школі. Саме в школі Степан Іванович оформив музейну експозицію, і двадцять два роки самовіддано трудився у Музеї.

Матеріали експозиційних розділів висвітлюють історію визвольної боротьби з ХVІІІ ст. до 1990 року; боротьбу мешканців Бортників за незалежність України в рядах ОУН і УПА; світлини мешканців села, репресованих польським, німецьким і більшовицьким режимом; представлено матеріал про Дмитра Слюзара, псевдо „Золотар“, провідника ОУН, члена Української Визвольної ради (УГВР), який народився і виріс у Бортниках. Його ім’я присвоєно Бортниківській середній школі. Увагу гостей привертають десятки мистецьких картин Степана Крегенбільда, які автор з любов'ю подарував Музеєві.

Степан Іванович організував і провів сотні унікальних екскурсій для дітей, краєзнавчих заходів, вікторин, конкурсів, присвячених вивченню історії рідного села: „Мій край, моє село, моя історія жива“, „Від минувшини до відродження“, „Майбутнє залежить від нас“, „Задумаймося...“.

За високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток музейної справи та з нагоди 90-річчя від дня народження (у 2019 р.) Степан Іванович Крегенбільд був відзначений Грамотою департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації.

У творчому доробку Степана Крегенбільда декілька книжок, основою змісту яких є історія, життя, доля і побут мешканців села Бортників: „Дивина“, „Моє рідне село“, „Провісник правди і свободи“, „Нескоримий“, „При дорозі жито“. На жаль, не встиг видрукувати останню книжку...

Надзвичайна працездатність, скромність і щирість, висока інтелігентність, поетичний стан душі і глибоке розуміння людського буття — характерні риси Степана Івановича Крегенбільда. Земляки називали його „людиною-легендою“.

Висловлюємо щирі співчуття родині, громаді села Бортники , педагогічному колективу школи...

Світла пам'ять Вам, дорогий Степане Івановичу... Царство Вам Небесне...

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь