A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Про ситуацію, що склалася у зв’язку з постачанням природного газу бюджетним установам на період опалювального сезону 2021/2022 років

Дата: 20.10.2021 09:17
Кількість переглядів: 1590

Фото без опису

 Шановні мешканці Ходорівської територіальної громади!                                                                                                                             

В першу чергу, наголошуємо, що у зв’язку із відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-22 років та подальшим виникненням загрози життю та здоров’ю населення та завдання значних матеріальних збитків, в Львівській області ситуацію, що склалася  визнали надзвичайною ситуацією техногенного характеру регіонального рівня!!!

А тепер детальніше…

Через  ситуацію у державі, яка склалася із постачанням природного газу, зокрема для бюджетних установ,  виникли умови, які  унеможливлюють споживання газу по діючих договорах постачання природного газу, через вкрай високі ціни (по 35 - 40 тис. грн. за 1000 куб.м.).

Перед  початком опалювального сезону Урядом  запропоновано закупівлю газу у єдиного постачальника  - ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» за фіксованою ціною у 16554,0 грн., за 1000 куб. м. та визначено  механізм закупівлі, однією із важливих вимог якого є розірвання договору із попереднім постачальником, відсутність заборгованості та акт звірки розрахунків. Але, як виявилося, розірвання  діючих договорів не є простою процедурою, оскільки постачальник втрачає споживача та зрозуміло в силу вступають бізнесові інтереси.  Крім цього на сьогоднішній день є ряд невирішених проблем до запропонованого Урядом механізму закупівлі  природного газу, зокрема  тривалості проведення процедури закупівлі. 

Закупівля природного газу за діючими договорами по ціні 35 - 40,0 тис. грн., при наявній можливості закупівлі, яку пропонує Уряд,  по ціні 16,55 тис. грн. має своїм наслідком незаконне та неефективне використання бюджетних коштів, що тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність розпорядниками бюджетних коштів. Ось в такому колапсі опинилися органи місцевого самоврядування, бюджетні установи, в тому числі і установи Ходорівської міської ради.  

Обставини, що склалися  призвели до того, що бюджетні установи не увійшли в опалювальний сезон своєчасно. 

 18.10.2021 року Львівською ОДА була проведена ZOOM - нарада з головами РДА та головами територіальних громад,  на якій було обговорено питання укладання угод з газопостачання з бюджетними установами,   зокрема газопостачання установ охорони здоров’я та установ освіти.  Особливо прикро було те, що до сьогоднішнього дня не вирішено питання приналежності установ охорони здоров’я до підприємств чи бюджетних установ, через те що в більшості установи охорони здоров’я мають назву - комунальне некомерційне підприємство (КНП), хоча повністю утримуються за кошти бюджетів  різних рівнів (державного, місцевого (міського). Це означає, що на сьогоднішній день не відомо – по якій ціні мають закупляти газ установи охорони здоров’я-  по 16,55 тис. грн. чи по 35,0 - 40,0 тис. грн. за 1000 куб.м. природнього газу???

Виходячи з вищенаведеного, 18 жовтня в Ходорівській міській раді під головуванням міського голови О.Коцовського відбулося екстрене позачергове засідання комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому вирішено достроково розпочати осінні канікули у загальноосвітніх школах та призупинити роботу садочків, що є вимушеним кроком в даній ситуації. 

  Зважаючи на те, що робота КНП «Ходорівська міська лікарня» є безперервною і зупини її неможливо, для обігріву приміщень задіяні електрообігрівачі, щоб забезпечити  умови перебування хворих у лікарні.

До початку опалювального сезону всі установи технічно підготовлені та забезпечені фінансовим ресурсом і готові розпочати опалювальний сезон.  З боку міської влади задіяні всі можливі заходи, щоб у найкоротші терміни розпочати опалювальний сезон у закладах соціальної сфери. 

Однак,  враховуючи наведені обставини, щодо неможливості укласти договори на постачання природного газу, початок опалювального  сезону затягується із незалежних від нас причин. Така проблема є загальнодержавною.

 Звичайно така ситуація добре смакує опозиції до влади, бо через небажання розібратися у проблемах та долучитися до їх вирішення, вочевидь краще і зручніше в черговий раз піаритися в соцмережах, бо для вирішення важливих для громади питань необхідно мати добре розуміння справи та здоровий глузд.

Просимо жителів громади з розумінням віднестися до наявної проблеми, яка охопила не лише нашу громаду, а всю Україну.   

Про подальші кроки у вирішенні даної проблеми вас буде проінформовано додатково.

 

 

 

 

 

 

 

            

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь