A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Правові аспекти усиновлення 

Дата: 01.10.2021 11:24
Кількість переглядів: 447

Правові аспекти усиновлення 

Усиновлення полягає в прийнятті усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина. Важливою деталлю є те, що здійснюється воно на підставі рішення суду. В силу цього усиновлення дає можливість обопільно задовільнити інтереси сторін у цьому процесі. Так, дитина, яка з тих чи інших причин була позбавлена батьківської турботи, набуває сім’ю, а подружжя має змогу відчути радість материнства та батьківства. Сьогодні про правові аспекти усиновлення спілкуємося із  Оленою Городицькою  – головним спеціалістом Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги .

Пані Олено, яка особа може бути усиновленою?

Відповідно до Сімейного кодексу України усиновленою особою може бути:

  • дитина, тобто особа до 18 років;
  • повнолітня особа, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування до досягнення повноліття. Таке рішення про усиновлення повнолітньої особи, яка не має матері, батька, або була позбавлена їхнього піклування суд може постановити у виняткових випадках. У цьому разі суд бере до уваги сімейний стан усиновлювача, зокрема відсутність у нього своїх дітей, та інші обставини, що мають істотне значення.

Пані Олено, чи є вимоги,  до  усиновлювачів?

Звичайно, до усиновлювачів є відповідні вимоги. Серед них і вікові. Так, усиновлювачем дитини може бути особа не молодша двадцяти одного року. Єдиний виняток, який ураховується та допускається, якщо усиновлювач є родичем дитини, тоді він може бути молодшим цього віку, але, звичайно повнолітньою особою. Разом з тим є ще важлива деталь: усиновлювачем може бути особа, яка старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років. Однак, різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років, у разі усиновлення повнолітньої особи. Ще важлива вимога: усиновлювачі повинні бути дієздатними особами.

Часто трапляється так, коли без батьківської опіки залишаються діти, які входили до багатодітної сім’ї. А чи є обмеження у кількості дітей, яку може усиновити особа?

Законодавством не обмежується кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач.

Як можна стати усиновлювачами?

Особам, які хочуть усиновити дитину спочатку необхідно стати на облік до служби у справах дітей за місцем свого проживання. А для цього у присутності працівника служби у справах дітей треба  написати заяву про взяття на облік як кандидата в усиновлювачі. Протягом десяти днів служба у справах дітей готує висновок про можливість бути усиновлювачем, строк дії якого становить один рік з дати видачі і може бути продовжений, але не більше як на один рік, у разі якщо кандидати в усиновлювачі не здійснили усиновлення.

А далі протягом строку дії висновку, служба у справах дітей інформує кандидатів в усиновлювачів про дітей, які можуть бути усиновлені, та видає їм направлення для знайомства з дитиною. Після знайомства та встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини із заявою про бажання усиновити дитину, яка складається українською мовою, після чого такою службою готується висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

І завершальний етап - для прийняття рішення про усиновлення кандидати в усиновлювачі звертаються із заявою про усиновлення дитини до суду за місцем проживання (перебування) дитини.

Важливо, що під  час  підготовки  до  розгляду справи про усиновлення
малолітньої   чи  неповнолітньої  дитини  суддя  повинен  вирішити
питання   про   участь   у  цій  справі заінтересованої  особи, якою буде служба у справах дітей.

Чи потрібна згода дитини на усиновлення? Якщо так, то від кого її слід отримувати?

Законодавством передбачено надання згоди дитини на усиновлення у разі, якщо  вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Крім того, згоду надають:

  • батьки, крім випадку коли вони невідомі, визнані безвісно відсутніми, визнані недієздатними, позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється, протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім'ю;
  •  другий з подружжя, крім випадку, якщо він визнаний безвісно відсутнім, недієздатним, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення;
  •  опікун, піклувальник, якщо над дитиною встановлено опіку або піклування;
  • заклад охорони здоров'я або навчальний закладу, якщо дитина не має батьків і перебуває в таких закладах.

Коли дитина вважається усиновленою?

Відповідно до чинного законодавства усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення. Тоді і дитина уже вважається усиновленою.

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Жидачів, вул.Шашкевича, 28.
  • зателефонувавши:  068 31 48 103 (Жидачівське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги).

Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь