A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Чи потрібно платити за розподіл газу, якщо побутовий споживач ним не користується?

Дата: 29.04.2021 15:48
Кількість переглядів: 1424

     Фото без опису

 

Доволі часто так буває, що громадяни не проживають у квартирі/будинку або переїхали у інше житлове приміщення, але платіжки за комунальні послуги, зокрема, за розподіл природнього газу продовжують надходити. Тому, болючим та поширеним серед побутових споживачів є питання щодо законності нарахування їм плати за послугу з розподілу природнього газу, якщо вони природнім газом не користуються. Розставити деякі важливі акценти у цьому питанні сьогодні ми попросили Олену Городицьку  – головного спеціаліста Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Пані Олено, чи законне нарахування плати за розподіл природного газу, якщо побутовий споживач ним не користується?

Так, оператор газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ) нараховує плату за розподіл природного газу відповідно до чинного законодавства. Нарахування плати за розподіл (доставку) природного газу здійснюється відповідно до глави 6 розділу VI Кодексу газорозподільних систем та Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем» від 06.03.2020 року № 580.

Яким чином здійснюється нарахування плати за розподіл?

Відповідно до цієї Постанови та п. 2 глави 6 розділу VI Кодексу газорозподільних систем з 01 січня 2021 року річна замовлена потужність об’єкта (об’єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року. Водночас звертаю увагу, що вона не може бути меншою за:

  • 39 куб.м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
  • 126 куб.м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб.м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

Для побутових споживачів, які використовують природній газ, а також побутових споживачів, які ним не користуються, нарахування плати за розподіл здійснюється за такою «формулою»: добуток 1/12 річної замовленої потужності об’єкта (об’єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Чи є умови щодо нарахування плати за розподіл природного газу для побутових споживачів, які не використовують природній газ?

Так, зокрема, для нового споживача споживача та/або його об’єкта, що має фактичний період споживання природного газу менший ніж дев'ять місяців або за умови відсутності споживання природного газу споживачем та/або його об'єктом протягом усього попереднього газового року річна замовлена потужність споживача (його об’єкта) визначається Оператором ГРМ на рівні:

39 куб.м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

126 куб.м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

314 куб.м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

Отож, які мають бути зазначені суми у рахунку за місяць, якщо побутовий споживач не користується природним газом?

За приклад, візьмемо АТ «Львівгаз», для якого, відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «ЛЬВІВГАЗ» від 30.12.2020 року № 2776, тариф на послуги з розподілу природного газу встановлено у розмірі 1,68 грн за 1 м-3 на місяць (без урахування ПДВ), а з ПДВ (20%) – 2,016 грн.

Беручи до уваги зазначене, отримуємо результат:

  • для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі у платіжці має бути:                     (39 куб. м/12)*2,016=6,55 грн;
  • для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі: (126 куб. м/12)*2,016=21, 17 грн;
  • для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення:                                    (314 куб. м/12)*2,016=52, 75 грн.

Додатково зазначу, якщо побутовий споживач користується природнім газом менше, ніж 9 місяців або не користується ним протягом року, нарахування плати за розподіл буде здійснюватися за вказаним вище розрахунком. В іншому випадку плата за розподіл природного газу буде визначатися оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь