Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Необхідно збільшити частину ПДФО, яка буде зараховуватися до місцевих бюджетів, до 80%

Дата: 03.03.2021 12:29
Кількість переглядів: 1084

Фото без описуУправління фінансів виконавчого комітету Ходорівської міської ради інформує:

Місцеві бюджети є основою фінансового забезпечення територіальних громад. Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) належить до основних бюджетоутворюючих джерел надходжень у структурі доходів місцевих бюджетів. За своєю економічною суттю ПДФО є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй громадою, на території якої така фізична особа зареєстрована і проживає. Відповідно, для належного надання своїм жителям необхідних послуг, територіальна громада повинна мати достатній фінансовий ресурс, основна частина якого формується саме за рахунок податку на доходи фізичних осіб. З моменту встановлення відсотка ПДФО для бюджетів територіальних громад в розмірі 60 відсотків минуло більше 5 років, з того часу на органи місцевого самоврядування перекладено цілий ряд делегованих повноважень у всіх галузях (освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, та інші) без закріплення відповідного фінансового ресурсу для їх виконання.  Тому збільшення відсотку зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 60 до 80 відсотків є цілком актуальними та вкрай необхідним.

Чітку та принципову позицію з цього приводу має Асоціація міст України (АМУ), що представляє та захищає інтереси місцевого самоврядування, веде від імені громад діалог з органами державної влади на всіх рівнях. До слова, Ходорівська міська рада являється членом Асоціації міст України.

 

    АМУ закликає владу збільшити відсоток зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 60 до 80 відсотків

  Секторальна стратегія «Місцеві фінанси», розроблена Асоціацією міст України в рамках проєкту ПУЛЬС та схвалена Правлінням АМУ, передбачає збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів до 80%. Зараз громади отримують від держави 60% ПДФО.

 У ході засідання Ради розвитку громад та територій, пропозицію АМУ збільшити частку зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до місцевих бюджетів до 80% підтримали і ряд мерів українських міст.   

 

 Тернопільський міський голова Сергій Надал у своєму виступі відзначив, що Конгрес місцевих і регіональних влад може допомогти ефективніше працювати органам місцевого самоврядування, органам державної влади, а найголовніше – вирішити проблеми людей. Він подякував за врахування інтересів територіальних громад при голосуванні за проект змін до Бюджетного кодексу України,  а саме збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

 

  Також Сергій Надал висловив позицію Асоціації міст України,  щодо  необхідності у наступному бюджетному процесі збільшити частину ПДФО, яка буде зараховуватися до місцевих бюджетів. «Попереду нас чекає багато викликів, які слід вирішувати разом. Адже у всіх нас єдина мета – сильна, незалежна, унітарна Україна» – наголосив С.Надал.

  Позицію Сергія Надала у своїх виступах підтримали і міський голова Маріуполя  Вадим Бойченко та міський голова Золотоноші  Віталій Войцехівський.

   Позицію, щодо  необхідності  збільшення частини ПДФО, яка буде зараховуватися до місцевих бюджетів до 80% підтримує і міський голова Ходорівської міської ради Олег Коцовський.  

  Дане питання важливе і потребує окремого акценту, оскільки закріплення на законодавчому рівні надходження на постійній основі фінансового ресурсу  надасть можливість забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування вагомими джерелами фінансування.

   Відповідний лист, щодо сприяння врегулювання на законодавчому рівні збільшення частки зарахування податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів із 60% до 80%, підготовлено та скеровано Народному депутату України п. Андрію Коту.  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень