A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Бесіда з мешканцями села Голешів про можливості будівництва  мікро ГЕС

Дата: 09.02.2021 11:57
Кількість переглядів: 3427

 

Будівництво міні гідро електростанції у верхів’ї  Дністра стало темою обговорення під час сходу села Голешів 8 лютого. На зустрічі, на яку зібралось майже півсотні місцевих мешканців, були також присутні староста Бортниківського старостату О.Гурдя, заступник міського голови Я.Костур, діловод Л.Ронська, директор КП «Ходорівське УКГ» Г. Кравчук, депутат міської ради І.Тітик та можливі інвестори.

Представники ТОВ "Вотерструм" проінформували мешканців села про намір спорудити малу гідроелектростанцію на території села Голешів Бортниківського старостинського округу. Розглядається альтернатива влаштування на річці Дністер  МГЕС потужністю до 6,5 мільйонів кВ на рік.

Староста села О.Гурдя розповіла, що до неї надійшла пропозиція одного з інвесторів побудувати міні ГЕС на річці Дністер, яка протікає за селом, з руслом до села Голешів. «Як на мене, пропозиція хороша, - говорить Ольга Михайлівна, - але я виношу її на загальне обговорення громади, бо місцеві мешканці є першочерговими учасниками цієї інвестиції».

Заступник міського голови Я.Костур підтвердив, що без погодження громади вони не можуть нічого зробити. «Все починається з детального плану забудови, який погоджується громадою та виноситься на сесію. Тоді сесія може дати дозвіл на розробку технічної документації, - пояснив Ярослав Миколайович. – Від роботи МГЕС бюджет громади може поповнюватись щорічно на майже 1,5 мільйони гривень. Важливо, якщо інвестор не виконуватиме своїх зобов’язань перед громадою, перекрити проект можна на будь-якому етапі роботи».

На зустрічі також були представники Миколаївського району, де вже триває будівництво МГЕС. Мешканець села Липинці Юрій Войтович розповів присутнім про те, як все починалось у них. «Село в нас маленьке, близько 300 жителів. Обговорення проходило мирно, більшість віднеслись до проекту з розуміння. Звичайно, були і ті, хто виступив проти, - згадує пан Юрій. - Тому ми пішли по селі, в кожну оселю і склали поіменні списки. Більшість була «за», тому приступили до роботи. Люди зрозуміли перспективу цього проекту, який несе розвиток села».

За словам А. Авдєєва в Європі вже багато малих ГЕС. Це ті об’єкти, будівництво яких підтримується і є екологічно безпечними: «Рівень води регулюється  полімерною греблею. Це резина, яка наповнюється водою. Про паводки нас попереджають мінімум за 12 годин і в нормальному режимі ця гребля кладеться на дно, гідростанція не працює в цей час і річка приходить в своє природнє русло протягом 1,5 годин. Ми вибрали невеличкий підйом, вода буде до 2,5 метрів, а може і менше.  Для того, щоб можна було безпечно регулювати рівень води і не було екологічно негативного впливу на річку».

 «Якщо село має інвестора і на його території розміщується підприємство, яке є  бюджетоутворюючою організацією, то частина коштів мусить йти в село», - запевнив Я.Костур.

Андрій Авдєєнко також наголосив, що для них принциповим є реєструвати свою діяльність на території громади, щоб потік коштів  залищався тут, та висловив готовність допомагати з проблемами, які турбують мешканців. Тим не менше, вони готові прийняти до будь-якого рішення місцевих.

Потенційні інвестори разом із представниками влади давали відповіді на запитання, які в ході розмови виникали у присутніх. Зустріч мала ознайомчий характер, а, у разі будівництва МГЕС, громадських обговорень буде ще, щонайменше, три.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Вотерструм» було зареєстроване в 2017 році у Луцьку. 90% компанії належить Андрію Авдєєнку із Луцька, 10% – рівнянину Валерію Кроку.

ТОВ «Вотерструм», основним видом діяльності якого є виготовлення електроенергії, вже будує мікро-ГЕС у с. Липиці Миколаївського району Львівщини. Планували також збудувати мікро-ГЕС поблизу в с.Піддністряни, однак через негативну налаштованість мешканців села представникам компанії не вдалося належним чином представити проект.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь