A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

В Ходорівській громаді придбали житло трьом учасникам АТО . Ще двом учасникам АТО (ООС) житло придбають цього року

Дата: 13.10.2020 09:54
Кількість переглядів: 3975

Фото без опису

З метою посилення соціального захисту учасників АТО та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні Львівська обласна рада 5 грудня 2017 року затвердила Комплексну програму соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2018 – 2020 роки. Ходорівська ОТГ першою в Жидачівському районі прийняла участь у цій програмі, завдяки чому трьом учасникам АТО вже придбали власне житло.

 «На жаль, не всі сьогодні можуть дозволити собі придбати власне помешкання, щоб жити в комфортних умовах. Гірко, якщо цього не можуть зробити ті, хто захищав Україну від ворога і повернувся до мирного життя. Ми повинні їх підтримати і допомогти матеріально, щоб наші захисники жили достойно. Це наш обов’язок, який ми намагаємось виконувати», – наголошує міський голова О.Коцовський. За його словами, в поточному році, як і торік, для придбання житла учасниками АТО/ООС передбачили 500 тисяч грн.

  Першопрохідцями програми соціальної підтримки для учасників АТО стали Олег Бартків, Андрій Лабінський та Зеновій Казимирів, яким вже придбали житло.

 Олег Бартків родом з села Вовчатичі. Повістка чоловіку прийшла в 2014 році і він пішов на службу в АТО. Майже рік служив в Донецькій і Луганській областях. Хоч був рядовим, але дослужився до командира відділення. Повернувшись додому чоловік почав шукати різні підробітки, адже здійснює догляд за пристарілою людиною. У Олега велика родина – разом із дружиною Олею, виховують троє синів Остапа, Олександра і Олексія.  Не дивно, що сім'я задумалась над покупкою власного житла. «Вирішили купити хату, почали відкладати гроші, - розповідає Олег. Згодом почули, що є така програма і почали шукати якусь інформацію. В соцзахисті  сказали шукати житло і домовлятись за ціну». На той час сім'я вже знайшла квартиру і збирала гроші на неї. Тоді в грудні 2018 року  депутати Ходорівської міської ради ухвалили рішення про надання субвенції в сумі 109 тис.грн Жидачівському районному бюджету для придбання житла  Олегу Бартківу на умовах співфінансування у розмірі 25 % від загальної вартості помешкання.

 «Навіть після того, коли міська рада виділила гроші, були затримки в соцзахисті, - розповідає Олег. В якийсь момент подумав, що нічого не вийде. Дружина також до кінця не вірила, але в мене такий характер, якщо задумаю щось, то обов’язково доб'юсь цього».

 Зараз сім'я Бартків робить ремонт у новій квартирі та радіють, що їм все вдалось. «Ми добряче зекономили, - радіє Олег. - Квартира гарна і велика, те що треба для великої сім'ї. Вдячний усім, хто допомагав і підтримував.  Тепер до мене дзвонять хлопці, які зараз беруть участь в цій програмі, запитують про різні нюанси, бо я був першим.  Я всім розповідаю, що і як робив і кажу, що цим варто займатись, щоб мати своє житло».

 «Треба вірити в щось добре завжди, бо без віри не варто починати жодної справи», - ділиться ще один учасник АТО, якому придбали житло на умовах співфінансування Андрій Лабінський.  Андрію 35 років. Він пішов на фронт в 2015 році. Служив у 8-му окремому батальйоні «Аратта» імені Андрія Гергерта»  Української добровольчої армії.

 «Повістки мені не приходили, але в один момент я відчув, що не можу  сидіти вдома, коли хлопці там гинуть, - пояснює Андрій. -  Зібрався і поїхав. Якраз їхали після ротації хлопці з Стрия і взяли мене з собою. Був там 2,5 роки, до кінця 2017. Дослужився до заступника командира роти. Бачив свою необхідність тримаючи відповідальність за бійців. Не хотілося залишати».

  Приїхавши додому у відпустку чоловік познайомився з майбутньою дружиною, вони одружились  і він тоді зрозумів, що тепер став відповідальним і за новостворену сім'ю. «Вирішив допомагати хлопцям на місці. Повідомив комбату «Червню» (А.Гергерт)  і він зрозумів, що я йду не з батальйону, а просто переводжусь працювати на місцеві терени».

 Коли народився син молода сім'я  почала шукати якісь можливості для купівлі житла. Крім спільного сина в сім'ї виховуються ще двоє старших дітей від першого шлюбу дружини. «Не пам’ятаю звідки дізнався про програму. Підійшов в міську раду, щоб розпитати. Там пояснили, що треба ставати на чергу для отримання житла, - пояснює Андрій. Процедура довга, тривала майже рік. Проблем багато, але була мотивація була».

 В 2019 році Андрію Лабінському призначила матеріальну допомогу в сумі 1 293 789,00. Кошти обласного бюджету – 452 826,00, 194 068,00 – кошти міської ради.

 Покупкою власного житла родина дуже задоволена, адже будинок великий і знаходиться в центрі  міста, є подвір’я, а головне те, що достатньо квадратних метрів на велику сім'ю, в якій є двоє дорослих хлопців і  підростає молодший. Зараз родина живе на орендованій квартирі і помалу роблять ремонт у новому будинку. «Якби не мотивація, то з того б нічого не вийшло, бо треба оббивати пороги кабінетів, все контролювати. Хто не вірив, що такого можна добитись, маєте живий приклад, що можна все зробити, головне – бажання. Ми вдячні всім, хто нам допомагав», - ділиться Андрій Лабінський. Тим не менше чоловік каже, що в програмі є недопрацювання і проблемою залишається те, що продавці житла не хочуть зв’язуватись з державними програмами.

  Також в 2019 році депутати Ходорівської міської ради скерували з міського бюджету кошти у сумі 135,554 тис.грн., на придбання житла для учасника АТО жителя села Загірочко Зеновія  Казимиріва. Зеновій приймав участь в бойових діях в зоні проведення АТО з 2014 по 2016 роки. Служив у Луганській та Донецьких областях. Був призначений командиром бойової машини механізованого відділення окремої гірсько-піхотної бригади ОК «Захід».

 Ще двоє учасників АТО наразі визначаються з помешканням. Рішенням комісії щодо розгляду заяв учасників АТО та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні про призначення адресної допомоги для придбання житла на умовах співфінансування при Жидачівській РДА, матеріальні допомоги призначили жителю міста Ходорова  Володимиру Кудлику в сумі 1 333 624,83 грн, у тому числі 466 768,69 – кошти обласного бюджету, 200 043,72 – кошти Ходорівської міської ради та жителю села Дев'ятники Михайлу Саприці  у сумі 981 755,13 грн, в тому числі 343 614.30 – кошти обласного бюджету, 147 263,27 – кошти Ходорівської міської ради. Кошти на придбання житла для цих учасників АТО були закладені в бюджеті Ходорівської міської ради на 2020 рік.

 Придбання житла забезпечують відповідно до постанови Кабміну коштом державної субвенції – у разі, якщо родина потребує покращення житлових умов. Після того, як кошти надійдуть на рахунок управління соціального захисту населення райдержадміністрації, громадянам буде придбане житло, яке вони самостійно оберуть, надавши договір купівлі-продажу.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь