A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

ШУКАЄМО КАНДИДАТІВ У ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ

Дата: 10.08.2020 08:45
Кількість переглядів: 1000

  Що таке сімейний патронат? Це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та на період прийняття рішення про набуття статусу дитини сироти чи дитини позбавленої батьківського піклування та визначення форми її влаштування
   Метою сімейного патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилась в складних життєвих обставинах виховуватись у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб що їх замінюють) опікуватись дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, тобто прийомні сім’ї чи ДБСТ яка найбільш відповідає потребам дитини.
   Що це дасть для дитини? Безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними, а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.
   Що це дасть батькам дитини?  Можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний  соціальний супровід, що сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та поверненню дитини в біологічну родину.
   Діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат? До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
новонароджені, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або  яких відмовляються забрати батьки чи інші родичі;
підкинуті, знайдені діти;
безпритульні;
діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
діти, батьки або особи, які їх замінюють  померли або безвісти відсутні;
діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;
інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють не можуть піклуватись про них.
Одночасно під патронат потрапляють діти (незалежно від їх кількості), які є братами – сестрами або проживали в одній родині.
Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат? До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти від народження до 18 років; Діти, старші 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.
    Який термін перебування дитини в патронаті?
   Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 міс. В особливих випадках , за рішенням органу опіки чи піклування, термін перебування може бути продовжений, але не  може бути більшим за 6 місяців.
    Хто може стати патронатними вихователями?
громадяни віком від 35 до 60 років(для жінки) і від 35 до 65 (для чоловіка), які перебувають в зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;
мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;
мають житло ( власне, орендоване чи на правах користування);
не мають судимості;
стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
один з подружжя виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;
    Основні завдання патронатних вихователів:
забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період перебування дитини в патронатній сім’ї;
cоціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
cтворення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;
 підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ї чи влаштування в іншу форму сімейного виховання;
    Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?
   Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей, відповідно до їх віку та кількості. Соціальна допомога на утримання влаштованих  дітей виплачується у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку  за кожен місяць її перебування.
   Якщо вас зацікавила дана інформація і ви не байдужі до долі дітей, які опинилися в СЖО, маєте позитивний досвід виховання власних дітей та хотіли б допомогти дітям відчути тепло сімейного  виховання, отримати позитивний досвід сімейного життя  звертайтесь за додатковою інформацією до служби у справах дітей виконавчого комітету Ходорівської міської ради ( м.Ходорів,вул.Грушевського,38, тел.53-731, e-mail susd.khodoriv1@gmail.com )

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь