A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Як правильно у межах закону зрізувати зелені насадження, які заважають?

Дата: 28.05.2020 10:12
Кількість переглядів: 713

 Відповідь на це питання надає головний спеціаліст Бориславського бюро правової допомоги  Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Галина Ляхович.

 Часто можна почути суперечки між сусідами, які намагаються з’ясувати, чиє ж дерево: розлоге та крислате-  росте на земельній ділянці?

 А нам доводилося допомагати клієнтам у справах, де були  такі правові суперечки. Відповідаючи на Ваше питання, звертаю увагу читачів до  статті 373 Цивільного кодексу України ідо  статті 79 Земельного кодексу України. У них зазначено, що  право власності  на земельну ділянку поширюється на багаторічні насадження, які на ній знаходяться. Отож, яким би крислатим та розлогим не було дерево, та не сягало своїми гілками повітряного простору сусідської земельної ділянки, воно належатиме тій особі,  хто має власність на земельну ділянку, на якій воно росте.

 Чи може сусід - власник іншої земельної ділянки - обрізати корені дерева, які проникають на його земельну ділянку, якщо вони йому заважають?

 Зелені насадження (дерева, кущі  тощо), які ростуть на сусідній земельній ділянці або ж на межі земельних ділянок, можуть створювати певні незручності для ефективного використання земельної ділянки за цільовим призначенням. За таких обставин Земельний кодекс України передбачає можливість стороні, якій заважають зелені насадження, захистити свої законні інтереси.    Стаття 105 Земельного кодексу України передбачає право власників та землекористувачів земельних ділянок відрізати корені та гілки дерев і кущів, які проникають з сусідньої земельної ділянки, у випадку, якщо таке проникнення є перепоною для використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

 А де можна дізнатися, яким є цільове призначення земельної ділянки?

 Цільове призначення земельної ділянки може вказуватися в державному акті на право власності на земельну ділянку, свідоцтві про право на спадщину, витязі з Державного земельного кадастру, договорі оренди земельної ділянки, тощо.

 А якщо дерево росте на межі сусідських земельних ділянок, кому належать плоди з нього?

 Такі дерева, відповідно статті 109 Земельного кодексу України, а також плоди цих дерев належать власникам сусідніх ділянок у рівних частинах. Кожен із сусідів має право вимагати ліквідації дерев, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах. Сусід, котрий вимагає ліквідації дерев, які стоять на спільній межі, повинен один нести витрати на ліквідацію дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева. Дерева які стоять на спільній межі, можна ліквідувати самостійно або спільно з сусідом. У такому випадку зрізання проводяться:

  • за рішенням власників (сусідів) земельних ділянок (витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах);
  • за рішенням одного сусіда, який вимагає ліквідації дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева (витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусіда-ініціатора).

Т акож сусід самостійно може відрізати корені дерев, які проникають із сусідньої земельної ділянки.

 Водночас звертаю увагу, що вимога на ліквідацію дерев (кущів) виключається, якщо вони служать межовими знаками і залежно від обставин не можуть бути замінені іншими межовими знаками.

 Ми і надалі продовжимо наші консультації у сфері земельного законодавства. А наразі нагадуємо, що консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь