A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Декрет про служіння в часі карантину у Стрийській єпархії УГКЦ

Дата: 13.04.2020 10:00
Кількість переглядів: 2143

 Турбуючись про здоров’я вірян в умовах розповсюдження пандемії, посилаючись на рекомендації видані Конгрегацією Східних Церков від 25 березня 2020 року та постанови Кабінету Міністрів України (№211 від 11 березня 2020 року та №255 від 2 квітня 2020 року), визначаю наступні способи провадження Богослужінь у Стрийській єпархії УГКЦ від 6 квітня 2020 року до часу закінчення карантину.

І. Загальні Норми

 1. Божественна Літургія у неділі, свята та на приватні прохання вірних, Хресна дорога, Молебні, Сорокоусти чи будь–які інші богослужіння у відбуваються тільки у парафіяльних храмах за участю священника, одного дяка  (участь двох співців чи хору є заборонена), прислуги і без фізичної присутності інших людей (при закритих дверях храму). Усі присутні у храмі повинні бути особами повнолітніми. Дуже заохочую, щоби, де це дозволяють можливості, для парафіян транслювалися онлайн богослужіння, які відбуваються у парафіяльному храмі або принаймні було озвучення простору довкола храму.

 2. Лише парафіяльні храми впродовж всього терміну карантину мають бути в означений час відкриті для приватної молитви вірних, дотримуючись усіх санітарних норм, які визначені Міністерством Охорони Здоров’я України.

 3. Особи, які присутні в храмі (не більше як 10-ть осіб одночасно), а також біля храму в часі богослужень, повинні зберігати відстань один від одного не менше як 1,5 м та мати одягнуті захисні маски.

 4. Особам, які мають симптоми захворювання та всім хто з ними в якийсь спосіб контактував, відвідувати богослужіння заради безпеки інших заборонено.

 5. Прислуга у храмах при виконанні свого служіння повинна використовувати захисні маски та рукавиці.

 6. В храмах регулярно повинна проводитися дезинфекція, особливо кожного разу, після того як  їх відвідала більша кількість людей.

 7. При співслужінні Божественної Літургії тільки головний служитель причащається з чаші Крові Христової. Співслужителі причащаються Тіла і Крові Христової одночасно через замочення Тіла Христового. Тому настоятелю, який приготовляє Проскомидію, слід вирізати видовжені частиці для отців, які будуть співслужити.

 8. Під час Причастя вірних інфекція може передаватися через ложечку, тому під час пандемії ложечку після Причастя кожного вірного слід опускати в посудину з оцтом або дизинфікуючим спиртовим розчином.

 9. Похорон відбувається в один день на подвір’ї храму (відкритому просторі) за присутності не більше як десяти осіб. В часі похорону труна має бути закритою, а священник і всі присутні повинні мати захисні маски і рукавиці.

 10. Вірні мають сповнити обов’язок великодньої сповіді протягом двох місяців після закінчення карантину. Поручаю парохам/адміністраторам в даному часі створити можливості для сповіді вірних. Сповідь в часі карантину може відбуватися лише у небезпеці смерті або за попередньою індивідуальною домовленістю зі священником. Священник у таких випадках повинен подбати про належну безпеку для себе і каянника.

 11. Якщо це є можливим, то уділення в храмі Таїнства Хрещення і Миропомазання слід перенести на час, коли закінчиться карантин. При конечній потребі ці Таїнства дозволено уділяти у приватних домах, за умови виключення небезпеки зараження.

 12. Хворим на коронавірус Таїнства уділяються лише в небезпеці смерті, в погодженні з медперсоналом лікарні та дотримуючись усіх санітарних норм, які визначені Міністерством Охорони Здоров’я України. У конкретних крайніх ситуаціях скористати з диспенз, виданими Апостольською Столицею, можна лише з особистого дозволу Єпархіального Єпископа.

 13. Єпархіальна курія в часі карантину є закритою для відвідувачів. Усі термінові справи вирішуються через комунікацію телефоном чи електронною поштою.

ІІ. Спосіб служіння у храмах на Квітну Неділю, Страстний Тиждень та Великодні свята 

 14. Парохи/адміністратори повинні заохочувати вірних єднатися з ними у молитві через онлайн трансляції з парафіяльних храмів або брати участь у онлайн трансляціях, які організовують інші структури УГКЦ.

 15. До Квітної Неділі парохи/адміністратори повинні донести до відома парафіян, що чин освячення галузок для вірних буде наступний: в Квітну Неділю вірні беруть участь у онлайн трансляції Божественної Літургії і після прочитання священником молитви на освячення галузок хтось із родини приготовані галузки сам окроплює свяченою водою. Як виняток, при строгому збереженні санітарних приписів і вище зазначених норм, священник наперед приготовані галузки освячує в неділю на Утренні, і виставляє біля храму, звідки вірні можуть їх забрати додому.

 16. У Страсний Четвер не буде чину умивання ніг у Катедральному храмі.

 17. У Страсний Тиждень в парафіях потрібно звершувати усі богослужіння, приписані літургійними книгами при закритих дверях храму і без присутності інших людей (sine populo).

 18. Процесії навколо храму у Страсну П’ятницю та перед Пасхальною Утренею в часі карантину є заборонені. Щодо винесення плащаниці, то без обходу її слід встановити на приготованому Божому Гробі. На Пасхальній Утрені приписаний звичай відкривання вхідних дверей храму дозволяю замінити на відкривання царських дверей.

 19. Дозволяється на місцях визначити час, коли храм буде відкритий для вірних протягом Страстної П’ятниці та Суботи для почитання плащаниці. Повинен бути призначений відповідальний, який буде впускати вірних до храму. В храмі дозволено одночасно перебувати стільком особам, скільком буде забезпечена відстань один від одного не менше 1,5 м, але не більше як 10-ть осіб одночасно. В храм необхідно заходити у захисній масці. Обов’язком пароха/адміністратора є виключити можливість безпосереднього доступу осіб до плащаниці та пояснити вірним, що заборонене почитання Плащаниці поцілунком, натомість почитання слід виражати поклоном.

 20. Напередодні Неділі Пасхи і на сам Великдень, з огляду на можливе велике скупчення людей, забороняється освячувати пасхальні кошики у храмах чи біля храмів. Освячення пасхальних страв відбувається у наступний спосіб: вірні беруть участь в онлайн трансляції Божественної Літургії, після прочитання священником молитов на освячення страв хтось із родини приготовані страви сам окроплює свяченою водою.

ІІІ. Кінцеві норми

 21. При виникненні незрозумілостей щодо конкретних норм цього Декрету, звертатися до Єпархіального Єпископа, якому належить право автентично тлумачити видані ним Декрети, або за роз’ясненням до компетентних у цьому осіб: Єпископа–помічника, Протосинкела та Канцлера Єпархіальної курії.

 22. З огляду на можливі зміни ситуації, дані норми можуть бути змінені, тому прошу душпастирів слідкувати за офіційною інтернет-сторінкою Стрийської єпархії.

вл. Тарас Сеньків, О.М.
Єпархіальний єпископ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь