A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

ВАРТО ЗНАТИ! Коментар фахівця міської ради на публікації деяких дилетантів в соцмережах

Дата: 07.04.2020 12:42
Кількість переглядів: 3943

Фото без опису Кажуть, що назва говорить за себе, наприклад «Правдива сторона», «Громада та ініціатива», «Правдиві новини», тому  читаючи ті чи інші публікації груп під такими назвами хочеться вірити в те, що тут пишуть правду, яка би вона не була.  Але  прочитавши окремі публікації, як наприклад «Боротьба з корона вірусом? Ні не чули!: Ходорівська ОТГ таємно  розподілили 8,7 млн. грн.» або «Замість боротьби з корона вірусом - розчистка озера біля оселі секретаря Ходорівської ОТГ» мені, як людині безпосередньо дотичній до фінансової сторони громади, дуже прикро спостерігати за такими речами мовчки. Тому з приводу викладеного у названих публікаціях, мушу виразитися мудрими словами  Ліни Костенко - «Люди вимагають правди  - їм сервірують брехню», які добре характеризують  викладене у вищенаведених публікаціях.  

     Отже, шановний дописувачу, що стосується «таємного розподілу 8,7 млн. грн.», то НІКОЛИ! запам’ятайте собі НІКОЛИ! міський голова не розподіляє і не може одноосібно розподіляти бюджетні кошти. Ці питання належать виключно до повноважень сесії тобто депутатів Ходорівської міської ради.   Протилежне можуть казати лише ті люди, які абсолютно не обізнані в бюджетному процесі. Є чітко законодавчо визначені організаційно - процедурні питання щодо складання, розгляду, затвердження, виконання, внесення змін до бюджету, які  є обов’язкові до виконання та за недотримання таких норм кожен із нас, згідно посадових обов’язків, несе особисту відповідальність від дисциплінарної до кримінальної. Отже, перед кожною сесією, всі питання що стосуються спрямування коштів за тими чи іншими напрямками погоджуються і обговорюються зі старостами всіх без винятку старостатів, враховуються потреби, проблеми, ідеї та побажання подані ними від імені жителів населених пунктів громади, також такі питання вирішуються за участю начальників відділів, підприємств та установ, які є відповідальні за забезпечення життєдіяльності громади. В нас є наявні письмові звернення старост, начальників відділів, головного лікаря, директорів шкіл, директорів комунальних підприємств  щодо  напрямків спрямування коштів міського бюджету в тому числі і вільного залишку бюджетних коштів, які як Ви називаєте, «таємно розприділені».  

    Всі без виключення питання, що стосуються  виконання бюджету Ходорівської міської ради  в тому числі і  питання розподілу 8,7 млн.грн. про які йдеться у Вашій публікації виносяться на розгляд, обговорення та погодження постійно діючої депутатської комісії з питань бюджету та фінансової політики  Ходорівської міської ради (голова комісії депутат - О.Деляновський). І лише за погодженням депутатської комісії бюджетні питання виносяться на розгляд сесії для прийняття рішення. Слід зазначити, що до всіх проектів рішень, що стосуються виконання бюджету, внесення до нього змін та спрямування вільних залишків бюджетних коштів додається роздатковий матеріал, який роздається депутатам у вигляді таблиць, де в доступній і зрозумілій для кожного депутата формі висвітлено напрямки  спрямування та використання  бюджетних коштів.

   Мушу наголосити на тому, що рішення сесії від 10 березня 2020 року «Про спрямування вільного залишку» та «Про внесення змін до бюджету Ходорівської міської ради на 2020 рік» згідно яких, як Ви називаєте, «таємно розподілені 8,7 млн. грн.» були прийняті депутатами Ходорівської міської ради одноголосно про що є офіційні результати поіменного голосування кожного депутата та відеозаписи, оскільки на кожній сесії ведеться відео зйомка.

   Рішення сесії «Про бюджет Ходорівської міської ради  на 2020 рік» із всіма додатками до нього пройшло експертизу у Департаменті фінансів Львівської ОДА. Аналогічно всі зміни і доповнення до даного рішення контролюються названим нашим профільним Департаментом,де працюють висококваліфіковані фінансисти.  Так, що жодної таємності, що стосується бюджетних коштів нема і ми готові до правдивого і відкритого діалогу в будь - який зручний для Вас час і спосіб з метою правдивого інформування громадськості, а не поширення вигідних комусь домислів. Хочу зазначити, що за підсумками оцінювання роботи відділу фінансів  Ходорівської міської ради Департаментом фінансів Львівської ОДА наша громада  серед 40 - ка громад Львівщини  розділила перше місце із Жовтанецькою ОТГ так, що вже й не «такі дурні», як вам здається тут працюють.     

     Далі, якщо Ви слідкуєте за законодавством, то згідно Постанови Уряду від 11.03.2020 року №211, заходи із запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби спричиненої корона вірусом COVID - 19 розпочалися з 12.03.2020 року, а проведення сесії, якою були розподілені вільні залишки бюджетних коштів була запланована значно раніше та відбулася 10.03.2020 року, оскільки  забезпечення  життєдіяльності кожної галузі та немалої господарки громади  в цілому  вимагало коштів тим більше, що настали сприятливі умови для проведення робіт, але сталася біда в цілому світі, яка  торкнулася і нас. Тому, враховуючи ситуацію, що склалася у  зв’язку із впровадженням карантинних заходів, через епідемію спричинену корона вірусом COVID-19, прийняття рішень щодо полегшення податкового навантаження на суб’єкти господарювання та вжиття інших заходів в країні, у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19, міським головою Ходорівської міської ради видано розпорядження «Про запровадження жорсткого режиму економії коштів бюджету Ходорівської міської ради», відповідно до якого скорочено використання бюджетних коштів на проведення видатків, що не мають першочергового характеру,  тобто до стабілізації ситуації в Державі, видатки на розвиток громади  мінімізовані.  З метою економії коштів міського бюджету, всім без виключення працівникам Ходорівської міської ради зменшено виплати стимулюючого характеру, надаються  відпуски без збереження заробітної плати згідно норм діючого трудового законодавства. 

    Варто зазначити, що згідно діючого Бюджетного кодексу на протязі бюджетного періоду до бюджету  вносяться зміни та всі бюджетні призначення за визначеними напрямками використання коштів можуть бути зреалізовані  лише за наявності фінансового ресурсу.

     Наступне, якщо Ви вже критикуєте міського голову, то критикуйте справедливо, а не через те, що комусь так хочеться. Ото ж, перерахування коштів в сумі 250,0 тис. грн. до обласного бюджету у вигляді субвенції із резервного фонду бюджету Ходорівської міської ради зумовлене зверненням голів Львівської обласної ради та ОДА на утримання госпітальних баз для лікування пацієнтів з ознаками коронавірусу за територіальною приналежністю, які визначені наказом Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА від 20.03.2020 №208 (для Ходорівської  ОТГ визначено КНП «Львівський обласний госпіталь інвалідів війн та репресованих ім. Ю. Липи», «8 - ма міська клінічна лікарня м. Львова», «Львівський регіональний фтизіо - пульмонологічний клінічний лікувально - діагностичний центр»), що надійшли до нас 19.03.2020.  Питання спрямування даних коштів  міським головою було вирішено негайно, а не  лише через 10 днів, як Ви пишете. Кожного дня  Департаментом фінансів Львівської ОДА здійснюється моніторинг даної ситуації та за необхідності Львівською обласною радою і Львівською ОДА будуть  надані відповідні  вказівки щодо збільшення спрямування таких коштів. Так що ситуація під контролем.

  Виглядає так, що  різного роду неправдиві публікації  поширюються на чиїсь політично - меркантильні замовлення, оскільки не піднімають реальних проблем, при чому навіть не жителями Ходорівської громади, як наприклад паном Віталієм Горбатенко котрого, як кажуть, всюди повно і в Ходорові і в Нових Стрілищах та лише чомусь не в себе дома  - в м. Дублянах.

    Виходячи із прочитаного в коментарях, окремо хочу звернутися до п. Володимира Ревера, як голови бюджетної комісії Жидачіської районної ради, члена виконавчого комітету Ходорівської міської ради, який дуже детально посвячений  у життя громади та проходження всіх бюджетних процесів. Ви як ніхто знаєте  в якому жахливому стані Ходорівська громада отримала (на той час)  Ходорівську  районну лікарню і лише через те, що міській владі ніяк не байдуже здоров’я населення громади,  у розвиток лікарні за 2017  - 2019 роки (крім коштів медичної субвенції) додатково вкладено майже 33 млн. коштів міського бюджету. В порівнянні з тим, що було на початку 2017 року, на сьогоднішній день лікарня приведена до належного стану (функціонують зразкові і сучасні відділення інтенсивної терапії, пологове відділення, терапевтичне відділення із комфортними умовами перебування пацієнтів, завершується ремонтні роботи з приведення лабораторії до європейських вимог, створені всі умови для приймально - діагностичного  відділення, а саме відкрито 4 оновлених кабінети із новим сучасним медичним обладнанням -  новий сучасний цифровий рентгенапарат, ендоскоп, апарати УЗД та інше важливе обладнання) і на цьому міська влада не зупиняється, роботи продовжуються. Ви знаєте, які зусилля прикладені для того щоб люди могли отримувати повноцінну медичну допомогу  саме у Ходорівській міській лікарні. Якщо Ви не знаєте, то хочу вам повідомити, що бюджетом Ходорівської міської ради  на утримання КНП «Ходорівська міська лікарня» станом на березень 2020 року  передбачено 9,6 млн. грн. із яких кошти  міського бюджету Ходорівської міської ради  - 5,1 млн. грн. та кошти медичної субвенції (державний бюджет) – 4,5 млн. грн., що передбачені на 1 квартал 2020 року, оскільки згідно з умовами  медичної реформи  КНП «Ходорівська міська лікарня» з 01.04.2020 року перейшла на фінансування із Служби здоров’я України. Уже підписана угода із Службою здоров’я України та зареєстровано 6 пакетів надання медичної допомоги та з 01.04. – 31.12.2020 року очікуємо на надходження коштів в сумі 13,5 млн. грн.. Активна робота в цьому напрямку продовжується.

    Очевидні факти говорять про те, що до різних ситуацій, які можуть загрожувати життю і здоров’ю жителів громади, лікарня готується не лише сьогодні і вчора, а впродовж 3- х років існування об’єднаної громади.   

      Завдяки саме міській владі, для якої при створенні громади принциповим питанням було збереження Ходорівської міської лікарні, громадяни мають можливість отримувати належного рівня медичну допомогу.

     Вирішено питання про надання додаткових доплат медичним працівникам за рахунок коштів міського бюджету в сумі 1,6 млн. грн. на  період дії карантинних заходів. Ведеться щоденний моніторинг забезпеченості лікарні медикаментами, миючими засобами, продуктами харчування, засобами захисту, тощо. Так, що Володимире Григоровичу питання «ставочків» на сьогодні на задньому плані. Ви повинні знати про те, що до бюджету протягом бюджетного року вносяться зміни і вразі скрутної економічної ситуації проводяться лише захищені видатки, тому на Вашому місці різні  «фейки»  варто коментувати професійно.

       На мою думку  Вам,  як людині,  що  активно цікавиться життям громади варто долучитися до благодійницьких та меценатських дій та спонукати до цього інших, особливо у такий скрутний час.  

    Так звичайно, життя - це постійний  рух та достеменно передбачити і спрогнозувати  всі ситуації, що виникають в процесі цього руху, тим більше у такий нестабільний період в країні та й у світі вкрай важко, тому   підсумовуючи, хочу зазначити, що справедлива увага громадян до органу місцевого самоврядування є дуже вагомим інститутом громадянського суспільства, оскільки завдяки цьому громадяни мають право на участь в управлінні  громадою. Відтак, орган місцевого самоврядування отримує  зворотний зв’язок із жителями, дізнається про проблеми, які виникають, та своєчасно реагує на них.  Ось наприклад є публікації проте, що сімейні лікарі не беруть телефону чи не реагують на виклики. Можливо і таке, це є людський фактор, який є і буде завжди. Тому вказуйте конкретні прізвища, звертайтеся, бо лише спільними зусиллями ми зможемо виправляти ситуацію.

 

Начальник відділу фінансів

Ходорівської міської ради                                              Іванна ГЛУШКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь