A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Степан Магарський: «На кожну дитину дивлюсь, як на майбутнього чемпіона»

Дата: 04.03.2020 09:02
Кількість переглядів: 1671

 Бойове мистецтво карате налічує чимало стилів. Між ними величезна різниця, хоч вони схожі. Одним з стилів є кіокушинкай. Секція одного з найважчих і найжорсткіших видів мистецтва ударів існує в місті майже сім років. За цей період через зал її керівника Степана Магарського пройшло більше трьохсот дітей з цілого району. Про те, як усе починалось і особливості роботи з дітьми розповів тренер Степан Магарський.

 Кіокушинкай відрізняється акцентом на фізичну підготовку. Щоб досягти успіху, потрібно мати дуже велике бажання займатися, бо робота над технікою часто одноманітна. На сьогодні він тренує 78 дітей в Ходорові і 71 – в Жидачеві. Заняття відбуваються в залах шкіл №1 Ходорова і Жидачева. Окрім місцевих, є багато дітей з Бортник, Дуліб, Грусятич, Отиневич, Вовчатич, а в Жидачеві з Журавна і Гніздичева.

 Сам Степан займається карате з першого класу. Колись разом із старшим братом почав відвідувати секцію в Ходорові. «Багато років займався шотокан карате, який є безконтактним стилем, а коли вступив до університету познайомився із кіокушинкай. Як виявилось, ці два стилі неможливо поєднювати», - пояснює він. Замість фізкультури Степан вибрав тренування, і каже, що йому пощастило, що його тренером став О.Король. Хлопцю дуже сподобались тренування і він їх ніколи не пропускав.

 На перших змаганнях виступав у своєму рідному стилі шотокан. Деякий час пробував балансувати між двома стилями, і аж через два роки вперше взяв участь у змаганнях з кіокушинкай.

 Згодом тренер запропонував Степану після закінчення університету самому тренувати дітей. «Мені було приємно, - зізнається спортсмен, але я в це не вірив, бо знав, що буду займатись будівництвом». Степан розповідає, що зі старших класів школи підробляв на різних будовах, тому планував і далі цим займатись. Після закінчення Львівської політехніки за спеціальністю «Промислове та цивільне будівництво» пішов працювати на будівельну фірму, хоч продовжував займатись. Все ж через деякий час вирішив спробувати тренувати дітей.

 «Приїхав мій шехан, провів зустрічі з батьками. Потім я зробив оголошення, підшукав приміщення і розпочав тренування відразу в Ходорові і Жидачеві, - розповідає Степан. Спочатку було дві групи, займалось по двадцять людей і я думав, що це дуже багато». Через деякий час секція розвинулась, а бажаючих ставало все більше.

 Моє завдання – не тільки відточити техніку, а й виховати.

 Все залежить від тренера. Моя перевага перед іншими тренерами в тому, що я пройшов цю школу від початку і до кінця. В залі, якому я колись займався, нічого не було, тому я хотів, щоб у моїх дітей було все, - зізнається тренер, - завжди пробую їх дивувати». Вже за 1,5 роки тренування закупив татамі (покриття) на весь зал та інший інвентар, який є не у всіх львівських залах. Незважаючи на те, що тренування проходять в актовому залі, тренувальний процес повністю підлаштований. За неповних сім років у залі Степана Магарського виросло чотири кандидати в майстри спорту, що є дуже важко в цьому стилі.

 З якого віку краще починати займатись?

 Звичайно, чим швидше тим краще. В мене наймолодші – першокласники, хоча дають дітей і з п’яти років. Нема такого віку, коли найкраще.

 Коли діти найчастіше залишають карате?

 З перших тренувань дитину легко зацікавити, але ніхто не знає, як вона себе поведе, якщо не виграє на змаганнях. Переважно, хто виграє, той має настрій далі продовжувати. Все залежить від дитини і батьків, які мають в якийсь момент підтримати. У дітей, які ходять на карате, є друзі-однолітки, які не займаються нічим. Діти бачать, що вони йдуть на тренування, а хтось просто відпочиває вдома. Це також впливає. Найчастіше залишають тренування, коли починаються дискотеки, що тепер відбувається дуже швидко. Навіть, якщо дитина через хворобу не може займатись, я кажу батькам, щоб все одно приходила і дивилась, бо після перерви, коли ти розслабився, тяжко знов почати тренуватись. Колись думав, що йдуть ті, які не займають призових місць, але згодом зрозумів, що залишають і чемпіони. Бо це важко. Мені треба знати, якщо тільки з’являються якісь натяки на те, що дитина хоче покинути тренування, щоб я міг знайти якийсь підхід до неї. Але батькам буває байдуже, або вони не мають впливу.

 Трапляється, що дитина вигравала, а після поразки вирішила покинути займатись. Виходить, що вона ходила заради одного кубку. Хочу, щоб діти ходили не за медалями, а тому що їм це подобається. Сам процес має приносити задоволення.

 Через скільки часу після початку занять діти можуть починають брати участь в змаганнях?

 Я виріс без змагань, а мої діти не мають права не змагатись. Без цього дітей неможливо стимулювати. Є різні види важкості змагань. Дитина, яка проходила хоча б 4 місяці, може брати участь в змаганнях для новачків, які називаються І-й крок. Всі мають право програвати. Ніколи за це не сварю дітей. Проблема в тому, що не всім треба вигравати, бо чемпіон ніколи не зробить висновку

 Чи є певні вимоги до дитини, що хоче займаєтись кіокушинкай?

 Немає ніяких вікових чи фізіологічних обмежень. Неважливо, яка в дитини тілобудова чи вага. Головне - вміти собою керувати. Наше завдання – навчитися керувати своїм тілом, щоб правильно переміщуватись в поєдинку. Спортсмен, який займається кіокушинкай карате відрізняється від інших спортсменів скромністю. В кінці бою ми не піднімаємо руку і не викрикуємо, як в боксі. Скромність на першому місці.

 Важливою є і дисципліна. Неможливо дисциплінувати, якщо дитина ніде крім карате не є дисциплінована. Виховання має починатись вдома, в школі. Батьки часто жаліють своїх дітей, закривають очі на їхні шкідливі звички. Така любов до дитини деколи псує. Крім цього треба мати характер і терпіння.

 Завжди кажу дітям, що нема таланту – є тяжка праця.

 Наводжу приклади з життя відомих спортсменів. Нещодавно був в Києві на семінарі в найтитулованішого спортсмена з кіокушинкай карате Валерія Дімітрова з Болгарії, який є 19-кратний чемпіоном Європи і трьохразовим чемпіон світу. На запитання чи всім підходить карате він відповів, що унікальність карате в тому, що воно не передбачає наявності якихось унікальних якостей. Наше завдання знайти свої найкращі сторони і їх вдосконалювати. Практика показує, що можуть займатись навіть старші люди.

 Вихованці Степана Магарського постійні учасники різних змагань, перемагали на чемпіонатах України та брали участь в чемпіонатах Європи в Литві, Польщі і Чехії. В секцію ходить чимало дівчат, серед них за шість років є до десяти чемпіонок України. За словами тренера, на міжнародні турніри може їхати кожен бажаючий, хто має фінансову можливість: «Ти ніколи не вгадаєш як пройдуть змагання, бо це завжди лотерея. Можна програти в слабшого суперника і виграти в сильнішого. Такі турніри важливі, щоб діти не боялись суперників з інших країн і розуміли, що ті такі ж діти, як і вони».

 Степан мріє стати заслуженим тренером, а для цього треба виховати двох чемпіонів Європи: «Кажуть, що з тисячі людей виходить один чорний пояс. Цікаво буде колись переглянути список дітей, щоб перевірити чи це справді так. Є багато гарних спортсменів, які мають всі шанси, хоч це дуже тяжко. Я займаюсь з дітьми не для фізкультури, в мене вища мета. На кожну дитину дивлюсь, як на майбутнього чемпіона.

 Кожного літа члени секції мають можливість поїхати в літній табір. Їхати можуть діти різного віку, а там їх ділять на групи. Працює сім тренерів. Крім традиційних тренувань діти займаються і іншою діяльністю. Табір триває 11 днів. Цього року там було 150 дітей, серед них 30 – вихованці Степана.

 Діти, що займаються карате є і учнями Львівської федерації кіокушин і Ходорівської ДЮСШ. Львівська федерація – потужна організація, яка є членом Української федерації, а українська входить в європейську. Всі діти зареєстровані, мають документи спортсменів з записами усіх їхніх даних. Таке членство дає змогу брати участь в різноманітних змаганнях.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь