A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Увага! Штормове попередження!

Дата: 21.01.2020 08:29
Кількість переглядів: 976

Фото без опису

 За повідомленням Львівського обласного центру з гідрометеорології України:

21 січня на дорогах ожеледиця. Вранці та вдень місцями пориви західного вітру  15 – 20 м/с.

СИЛЬНИЙ ВІТЕР НЕСЕ НЕБЕЗПЕКУ

 Сильні вітри, шквали та смерчі – стихійне лихо, яке виникає в будь-яку пору року. Синоптики прогнозують  їх, тому частіше всього вдається оголосити штормове попередження.

Дане стихійне лихо може призвести до  травмування, а інколи і загибелі людей; руйнування інженерних споруд та систем життєзабезпечення, доріг та мостів, промислових і житлових будівель, особливо їх верхніх поверхів і дахів; перекидання   стовпів, виривання дерев та утворення завалів; знищення садів та посівів на полях.

 Сильні вітри, як правило супроводжуються зливами, що призводять до затоплень місцевості.

 Якщо ви   отримали  штормового  попередження, перш за все,  не панікуйте, попередьте сусідів про небезпеку. Підготуйте документи, одяг, та зберіть найбільш необхідні й цінні речі,  невеликий запас продуктів харчування, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик, радіоприймач на батарейках. Підготуйтесь до відключення електромережі, закрийте газові крани, загасіть вогонь у печах. Приберіть майно з двору та балконів, обріжте сухі дерева, що можуть завдати шкоди вашому житлу. Поставте на підлогу речі, які можуть впасти і спричинити травми. Не ставте ліжко біля вікна. Щільно закрийте вікна, двері, горищні люки і вентиляційні отвори; віконне скло заклейте, по можливості. Навчіть дітей, як діяти під час стихійного лиха. Не відправляйте їх у такі дні у дитячий садок та школу. Перейдіть у більш стійку будівлю, сховайтеся в підвалі або віддаленому від дерев і будинків льоху.

 Під час стихійного лиха зберігайте спокій, уникайте паніки, при необхідності надайте допомогу інвалідам, дітям, людям похилого. Закрийте вікна та відійдіть від них,загасіть вогонь у печах, вимкніть електро- та газопостачання. Перейдіть у безпечне місце. Сховайтеся у внутрішніх приміщеннях - коридорі, ванній кімнаті, коморі або підвалі. Не намагайтесь перейти в іншу будівлю - це небезпечно. Якщо ви на відкритій місцевості, притисніться до землі на дні будь-якого заглиблення (яру, канави, кювету), захищаючи голову одягом чи гілками дерев. Уникайте різноманітних споруд підвищеного ризику, мостів, естакад, трубопроводів, ліній електромереж, водойм, потенційно небезпечних промислових об'єктів та дерев.

 Після  стихійного лиха переконайтесь, що ваше житло не отримало ушкоджень. Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро- газо- та водопостачання. Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами поки не будете впевнені, що не має витоку газу. Перевірте, чи не існує загрози пожежі. Обов’язково кип'ятіть питну воду.

 Не виходьте відразу на вулицю - після того, як вітер стих, через кілька хвилин шквал може повторитися.

 Будьте дуже обережні, виходячи з будинку. Остерігайтесь: частин конструкцій та предметів, які нависають на будівлях; обірваних дротів від ліній електромереж; розбитого скла та інших джерел небезпеки.

 Ігор Яворів

                                                                                                             старший майстер виробничого навчання

НМЦ ЦЗ та БЖД Львівської області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь