A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Сьогодні святкує 80-ти літній ювілей Ігор Калинець. Вітаємо ювіляра!

Дата: 09.07.2019 18:15
Кількість переглядів: 997

Фото без опису

Ігор Калинець народився 9 липня 1939 року у місті Ходорів (Бібрський повіт, за польським адмінподілом, Жидачівський повіт, Станіславське воєводство, Польська Республіка).

У 1956 р. закін­чив середню школу №1, а в 1962 році - українське відділення філологічного факультету університету Франка у Львові. Працював в обласному архіві.

Перша збірка віршів поета «Вогонь Купала» вийшла у 1966 році.

У 1972 році за свою громадянську позицію року Ігор Калинець отримав шість років суворих таборів і три роки заслання, які відбув на Північному Уралі і в Забайкаллі.

В ув’язненні працював токарем і кочегаром. На волю вийшов 1981 року. А реабілітува­ли Ігоря Калинця лише у 1990.

Після повернення з ув’язнення Калинець пише і публікує каз­ки для дітей (наприклад, «Дурні казки», 1998), готує перевидання власних поезій.

Творчий доробок поета стано­вить 17 збірок, що згруповані у двох циклах: у 1991 році у Варшаві вийшов перший том циклу «Пробуджена муза» (9 збірок), а в США – дру­гий том «Невольнича муза» (8 збірок).

У 1994 році журнал «Сучасність» опублікував його повість «Молімось зорям дальнім», написану ще 1972 року під час перебування у слідчому ізоляторі львівської в’язниці.

У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, а за книжку вибраних поезій «Тринадцять аналогій» удосто­єний Національної премії України імені Тараса Шевченка.

За визначні заслуги в утвердженні націо­нальної ідеї, популяризацію українського слова відомому поетові та громадському діячеві Ігореві Калинцю було присвоєно звання почесного громадянина Львова. Ігор Миронович живе і працює у Львові. Почесний докторЛьвівського національного університету імені Івана Франка. Відмовився від Ордену Ярослава Мудрого IV ступеня на знак протесту проти зросійщення.

8 липня, в Львівській опері відбувся ювілейний вечір з нагоди 80-річчя українського поета та прозаїка Ігоря Калинця.

 Ювіляра привітав новопризначений голова Львівської облдержадміністрації Маркіян Мальський, який  підкреслив, що Ігор Калинець найбільше любить свободу і завжди виборював її для України. Він є прикладом для багатьох поколінь українців. Голова ЛОДА побажав ювілярові, щоб він ще багато років при здоров'ї жив і творив для України.

У програмі вечора зі словами привітань до ювіляра звернулися директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету "Львівська політехніка" Ірина Ключковська.  Звучала також  літературно-музична композиція до поезії Ігоря Калинця на музику Мирослава Волинського у супроводі струнного оркестру капели "Трембіта". Читець Микола Мох (м.Харків). Опісля – симфонія-кантата Віктора Камінського "Україна. Хресна дорога" на вірші Ігоря Калинця у виконанні хору капели "Трембіта". Солісти Олеся Бубела та Ігор Міхневич. Диригент - народний артист України Микола Кулик.

З великим задоволенням ювіляр приймав вітання від високоповажного товариства Ходорівщини.

Ходорівська громада приєднується до всіх привітань шановного  ювіляра! Зичимо здоров'я, опіки і ласки Божої на Богом дані роки!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь