A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Про вжиття заходів щодо недопущення захворювань, які передаються через воду. Держпродспоживслужба інформує…

Дата: 10.06.2019 11:53
Кількість переглядів: 1543

 У зв’язку з рясними опадами дощів  у травні та значним підвищенням рівня ґрунтових вод, існує велика ймовірність потрапляння збудників кишкових інфекцій у воду криниць  та локальних водозаборів.

 За даними ВООЗ, 25% населення постійно ризикує захворіти хворобами, пов'язаними із споживанням недоброякісної питної води. 
 До таких хвороб належать інфекційні захворювання як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо і хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо). На жаль, всі перелічені хвороби трапляються і в Україні. Щороку Міністерство охорони здоров’я повідомляє про спалахи тих чи інших захворювань, пов’язаних з водою. Щорічно в Україні реєструються спалахи ВГА. В Україні 5,7 млн. городян та 11,7 млн. сільського населення споживають воду із колодязів та індивідуальних свердловин, що живляться ґрунтовими водами і, у переважній більшості, знаходяться у незадовільному стані. 
 В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення у сільській місцевості. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я. З ним безпосередньо пов'язане захворювання водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до року, летальні випадки від якої реєструються все частіше. 
 Метгематоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з порушенням процесів окисного фосфорилювання, утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові, розвитком ціанозу.
 Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». В дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. У екстремальних випадках відзначене збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7—8% випадків закінчується смертю. 
Випадки метгематоглобінемії трапляються частіш за все в сільських населених пуктах, у зв’язку потрапляння нітратів у криничну воду з гноярень, що розташовані поряд з криницями без дотриманням санітарних розривів.

 Профілактичними заходами щодо запобігання захворювання  вищевказаних  хвороб, будуть : утримання в належному санітарному стані індивідуальних криниць з дотриманням санітарних розривів від джерел забруднень ґрунту; регулярне проведення очищення та дезінфекції криниць; споживання виключно кип’яченої  води.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь