A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Повнолітніх студентів також треба утримувати!

Дата: 20.11.2018 08:38
Кількість переглядів: 712

Фото без опису

 

   Зі слів очільника Львівської юстиції Тараса Греня, коли батьки розлучаються та один із батьків йде з сім’ї, в якій ростуть і виховуються його діти, він зобов’язаний утримувати дитину (дітей). А саме: платити аліменти на дитину, поки їй не виповниться 18 років. Однак є випадки, коли аліменти виплачують і після досягнення дитиною повноліття.

 Згідно статті 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання та, відповідно, потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

  Тарас Грень наголосив про те, що в житті далеко не все так гладко, як в кодексі, і часто хтось із подружжя відмовляється виплачувати аліменти на дитину, якій вже є 18. Як бути в такому випадку? Захистити право студента на матеріальну підтримку доведеться одному з його батьків: шляхом направлення позовної заяви з вимогою виплати аліментів для повнолітньої дитини.

  ПАМ`ЯТКА: право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

  Варто знати, що відповідно до пункту 2 статі 199 Сімейного кодексу України, право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

  Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, а саме:

1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

  В подальшому рішення про стягнення аліментів виконується органами державної виконавчої служби за місцем знаходження, проживання платника аліментів відповідно до статті 71 Закону України «Про виконавче провадження».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь