A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Шацька та Любомльська ОТГ Волинської області ділилися досвідом: як живуть громади після об’єднання?

Дата: 12.07.2018 17:59
Кількість переглядів: 1239

5-6 липня 2018 року відбувся навчальний візит представників місцевого самоврядування Львівської області до Шацької та Любомльської ОТГ Волинської області на тему: «Досвід розвитку селищної та міської ОТГ». Організатор поїздки – Львівське регіональне відділення  Асоціації міст України в рамках проекту “ПУЛЬС” за підтримки USAID.

В склад делегації входили представники органів місцевого самоврядування Миколаївського, Бродівського, Мостиського, Городоцького районів. Ходорівську ОТГ представляла секретар ради Марія Гавінська.

Обидві громади Волині створені навколо районних центрів (місто Любомль та селище Шацьк).

Голова Любомльської ОТГ Роман Ющук  зробив коротку презентацію та цікаво розповів про свою громаду. Любомльська міська ОТГ налічує більше 16 тисяч жителів і об’єднує 5 колишніх сільських та 1 міську раду. З найбільших здобутків громади це модернізація Центру надання адміністративних послуг, відкриття майданчика і з штучним покриттям, проведення робіт по благоустрою, початок робіт по будівництву великого сучасного стадіону. На даний час триває процес прийняття на баланс установ освіти та підготовчі роботи до реорганізації медичної галузі. Відрадним є той факт, що в ОТГ народжуваність майже вдвічі перевищує смертність. В школах навчається велика кількість учнів, зокрема, в центрі громади в кожній із 3 шкіл більше 500 учнів. До складу депутатського корпусу входять представники 9 політичних партій, між якими існує налагоджена співпраця та розуміння. Під час візиту учасники відвідали місцеву пекарню, школу, краєзнавчий музей і лікарню, яка вразила найбільше: від ідеального стану приміщень, наявності сучасного медичного обладнання до широкого переліку надання якісних медичних послуг, в тому числі складних операцій по заміні суглобів.

            У Шацькій громаді візит також розпочався  із зустрічі з керівництвом громади, зокрема,  виконувачкою обов’язків голови селищної ради та її секретарем Людмилою Цевух, старостами  сіл, членами виконавчого комітету, депутатами та головою Шацької РДА Василем Голядинцем.  Шацька ОТГ налічує майже 9 тисяч мешканців і до її складу входить 1 селище та 10 сіл. Шацька ОТГ це – туристична перлина українського Полісся і вона наразі одна з кращих громад Волині. Громада одна з перших, що створились на теренах Волині. І якщо решта об’єднаних громад мають багато чого спільного у господарюванні, то Шацька, звісно, відрізняється від решти своєю специфікою. Адже тут – поєднуються перспективи розвитку чи не найбільш актуальних для сільських територій напрямків - і сільського господарства, і зеленого туризму. Найбільша проблема для Шацька – це відсутність каналізування селища. Тому питання каналізування населених пунктів навколо озера Світязь є питанням номер один і для району, і для громади. Дану проблему заплановано вирішити за допомогою залучення грантових коштів шляхом написання інфраструктурного проекту. У планах виконкому - капітальний ремонт вулиць та тротуарів, будівництво світлофора в центрі Шацька, реконструкція вуличного освітлення, завершення реконструкції парку в центрі селища, облаштування стадіонів, придбання шкільного автобуса, сміттєвоза.

Учасники делегації оглянули дошкільний навчальний заклад «Росинка», очисні споруди, міський стадіон.

Обидві громади планують розширити свої території шляхом долучення сусідніх сільських рад. Адже бачать майбутній розвиток тільки у великих громадах, які мають для цього більше можливостей та ресурсів.

В Шацьку до делегації з Львівщини приєдналися журналісти, які працювали у прес-турі за підтримки Волинського РВ Асоціації міст.

Завдяки керівникам Львівського та Волинського відділень Асоціації міст Василя Абаімова та Богдана Самойленка, поїздка була дуже цікавою та пізнавальною. Адже  досвід здобутий під час спілкування з людьми, які роблять аналогічну роботу та з журналістами, які висвітлюють діяльність об’єднаних громад,  безцінний. Враження від відвідування Волині залишилися найкращі, адже люди там проживають надзвичайно добрі, прості та позитивні.

Всі в черговий раз пересвідчилися, що децентралізаційна реформа – це зміна життя на краще і цей процес незворотній.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь