A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

На Львівській регіональній платформі виступили категорично проти скасування інвестиційного внеску

Дата: 05.04.2018 10:44
Кількість переглядів: 1375

Фото без опису

    30 березня, у приміщенні малої сесійної зали Львівської міської ради відбулося засідання Львівської регіональної платформи на тему: «Законодавство України щодо розвитку місцевого самоврядування в Україні. У засіданні взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов, народні депутати Любомир Зубач, Лев Підлісецький та Сергій Кіраль, помічники народних депутатів Олега Мусія, Ірини Подоляк та Андрія Лопушанського, голови багатьох міст Львівської області, працівники Львівської міської ради, консультанти Офісу реформ у Львівському РВ АМУ. Захід відбувся у рамках проекту «Пульс», який Асоціація міст України здійснює за підтримки USAID.

   Як зазначив виконавчий директор Львівського РВ АМУ Василь Абаімов, у рамках платформи пропонується обговорити 5 законопроектів, які варто прийняти для прискорення децентралізації:

1) Про засади адміністративно-територіального устрою України №8051, який визначає основні засади, на яких має грунтуватися адміністративно-територіальний устрій України, а також порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць;
2) Щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення №6466, який розблоковує процес формування спроможних громад навколо міст обласного значення;
3) Щодо удосконалення процедури добровільного об’єднання територіальних громад №7467, який спрощує процедуру затвердження перспективних планів формування територій громад областей і змін до них;
4) Про службу в органах місцевого самоврядування №2489, який встановлює нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності на благо держави і громади;
5) Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» №6403, який забезпечує об’єднані громади єдиною документацією з просторового планування – планом об’єднаної територіальної громади, а також розширює повноваження об’єднаних територіальних громад щодо регулювання забудови територій та створює механізм врахування громадських інтересів при розробленні та затвердженні містобудівної документації.

    Окрім того, Василь Абаімов запропонував висловитися щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні №8124», який пропонує скасувати інвестиційний внесок на розвиток інфраструктури села, селища, міста. Коментуючи останній законопроект, виконавчий директор Львівського РВ АМУ зазначив, що він може суттєво знизити дохідну частину ради і тому варто донести бачення міських голів та АМУ до депутатів Верховної Ради, які приймають ці закони.

   Після цього Василь Абаімов надав слово народному депутату Любомиру Зубачу, який проінформував про два останні засідання Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, на яких розглядали аналітичну інформацію. На одному із засідань був присутній посланник ЄС з питань реформ в Україні Георг Мільбрандт, який представив список із 17-ти законопроектів, які потребують врегулювання ВР найближчим часом. Серед них був і законопроект про службу в органах місцевого самоврядування, який був прийнятий парламентом і заветований Президентом. За словами народного депутата, Рада Європи, якій комітет надсилав цей законопроект, пропонує прийняти цей законопроект у редакції, затвердженій парламентом. Але чи зніме президент своє вето, невідомо.

   Наступний блок питань, як зазначив Любомир Зубач – про територіальний устрій, полегшення процедур об’єднання територіальних громад, проблематика, яка має регулювати питання земельних ресурсів та містобудівної діяльності. Через неврегульованість цих питань ОТГ не мають змоги ні планувати власну територію, ні розпоряджатися власними ресурсами. Також у цей список, за словами народного депутата, включений закон про міські агломерації.

    Любомир Зубач також розповів, що на наступному засіданні комітету були представники Мінрегіону і U-LEAD, котрі розповідали про збільшення місцевих бюджетів. «Але коли я запитав про те, яка сума за останні 2 роки була перекладена державою на місцеве самоврядування, то відповіді я, на жаль, не отримав. На превеликий жаль, навіть таких цифр у них нема’, не говорячи вже про конкретну інформацію. На цьому засіданні був представник Асоціації міст, який мене підтримав і сказав, що з точки зору фінансів у громадах справді не все так добре», – сказав Любомир Зубач.

   Народний депутат також піддав критиці практику щорічної корекції бюджетного законодавства, при якій органи місцевого самоврядування фактично ставляться перед фактом, тож не можуть ні планувати, ні організувати належним чином свою роботу. «Тому важливо було би оголосити мораторій на зміни в держбюджеті, які би погіршували становище органів місцевого самоврядування. Про це повинна говорити і Асоціація міст, і конкретні міські ради. При плануванні бюджету дуже примітивний і банальний підхід: Міністерство фінансів дивиться, які є залишки на рахунках місцевих бюджетів і забирає їх, щоби використати на власні потреби», – сказав Любомир Зубач.

   Коментуючи слова Любомира Зубача про те, як держава забирає кошти від ОТГ, начальник відділу фінансів, обліку, звітності та контролю  найбільшої на Львівщині Ходорівської ОТГ Іванна Глушко розповіла про те, які проблеми громада має в освіті через те, що держава в освітній субвенції передбачила лише кошти на зарплату педагогічному персоналу. Для Ходорівської ОТГ, де багато малокомплектних шкіл ця проблема є дуже актуальною. Також  Іванна Глушко піддала критиці наміри держави зменшити плату за оренду землі «Укрзалізниці». Залізниця орендує в Ходорівської ОТГ 50 га землі, і якщо ця орендна плата таки буде зменшена, ОТГ потерпить суттєві фінансові збитки.

   Голова Кам’янки-Бузької ОТГ Олег Омелян піддав критиці заполітизованість ради своєї громади, де кожен депутат тягне ковдру на себе і на свій округ, і де депутати навперебій виголошують політичні заяви замість займатися господарськими питаннями. Реагуючи на цю критику, присутні міські голови проголосували за те, щоби усі вибори у місцеві органи влади, за винятком обласних центрів, відбувалися на мажоритарній основі. Відповідне звернення вона адресуватимуть голові Верховної Ради, прем’єр-міністру, Асоціації міст України та представникам політичних сил, присутніх у парламенті, щоби подивитись на їхню реакцію.

   Міський голова Червонограда Андрій Залівський підняв питання низької оплати праці в органах місцевого самоврядування. За його словами, збільшити заробітні плати можна лише завдяки преміям, але для цього потрібно переконувати депутатів проголосувати за це питання. Через низькі зарплати ОМС важко знайти кваліфіковані кадри, і через це потерпає організація роботи місцевої влади.

    А виконавчий директор Львівського РВ АМУ Василь Абаімов запропонував подумати і про пенсійне забезпечення працівників ОМС. Адже після довгорічної служби на благо громадян держава платить їм мізерну пенсію.

   На закінчення засідання Василь Абаімов підняв питання скасування інвестиційного внеску законопроектом №8124. Категорично проти цього висловився як міський голова Андрій Садовий, так і усі голови, які одноголосно вирішили підготувати текст звернення до усіх гілок влади з вимогою зняти даний законопроект з розгляду. Причому міський голова Львова запропонував, щоби, окрім спільного звернення, кожен міський голова підготував і індивідуальне, і відправив його керівникам уряду та парламенту.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь