A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Візит у рамках програми «Маршрути успіхів»

Дата: 31.03.2017 10:07
Кількість переглядів: 1285

 

Фото Децентралізаційний марафон.Фото Децентралізаційний марафон.

Фото Децентралізаційний марафон.

Ходорівська міська об’єднана територіальна громада на Львівщині унікальна. По-перше, тому, що вона зуміла об’єднати практично весь колишній Ходорівський район, який існував до хрущовської реформи 1964 року. Відтак голова Ходорівської ОТГ Олег Коцовський зумів зробити те, що не вдалося наразі жодному голові об’єднаної громади на Львівщині. По-друге, Ходорівська ОТГ вражає своєю величиною. Сорок два населених пункти, 27 000 населення – громади такої величини рідкість і в Україні. По-третє, Ходорівська ОТГ створила усі ті органи влади, які є в райцентрах і притаманні районам – зобов’язують величина, кількість населення, об’єктів рухомого і нерухомого майна. Унікальна Ходорівська ОТГ і іншими речами, але про це трохи нижче.

 29 березня, щоби побачити цю унікальність на власні очі, до Ходорова прибули міські голови Великих Мостів, Золочева, Пустомит, Городка, котрі приїхали хто з головами сільських рад, з якими мають наміри утворити ОТГ, а хто зі своїми заступниками, виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов, заступник виконавчого директора Леся Депко, консультанти Офісу з впровадження децентралізаційної реформи при АМУ Галина Гречин, Ярослава Пишник та Володимир Хрущак. Цей візит відбувся у рамках програми «Маршрути успіхів» і мав назву «Облаштування ЦНАПу та організація надання послуг населенню у великій територіальній громаді», яку здійснює Асоціація міст України за підтримки USAID.

Гості мали змогу не лише побачити на власні очі місцевий ЦНАП, інші пам’ятні об’єкти Ходорова, а й поспілкуватися з усіма керівниками місцевої громади та, що важливо, старостами. Адже саме сільські голови, які мають можливість у більшості випадків після утворення ОТГ стати старостами, все ж не хочуть втрачати свої посади, і тому гальмують процес утворення громади. У Ходорові цього, на щастя, не відбулося. І передусім через великий авторитет міського голови Ходорова Олега Коцовського, який не один термін керував цим містом, а після початку реформи децентралізації пішов на утворення ОТГ.

Фото Децентралізаційний марафон.Фото Децентралізаційний марафон.

У Ходорові Олег Коцовський передусім влаштував для гостей екскурсію містом. Ми змогли на власні очі побачити унікальну церкву, яку тут споруджують уже більше десяти років і планують завершити у наступному році, стадіон на 3 000 місць, з пластиковими сидіннями і штучним освітленням, єдину в Україні, за словами Олега Коцовського, Алею небесної сотні, пам’ятник Герою України, ходорівчанину Роману Точину, який загинув на Майдані незалежності у лютому 2014 року. Гостинні господарі також влаштували екскурсію своїм Палацом культури, який, поза всяким сумнівом, є одним із найкращих подібних закладів у всій Львівській області.

Фото Децентралізаційний марафон.

До слова, при Ходорівському Палаці культури працюють 7 народних колективів, а усього в громаді їх є 10. Грошей на культуру, яка у багатьох населених пунктах, ОТГ та й, що там гріха таїти, в усій державі фінансується по залишковому принципу, тут не шкодують. У рік на це спрямовують понад 10 мільйонів гривень. І місцеві таланти, яких ми змогли почути та побачити, цього варті. Не одному ходорівчанину вони дарують радісні хвилини і підвищують настрій як у вихідні, так і у свята.

Фото Децентралізаційний марафон.Фото Децентралізаційний марафон.Фото Децентралізаційний марафон.Фото Децентралізаційний марафон.

Культурне життя зосереджене не лише у Ходорові. У селах ОТГ є 35 Народних домів, при яких працюють 3 народних колективи, а Ходорівська школа мистецтв відкриває там свої відділення.

Так само турботливо у громаді ставляться і до спорту. В Ходорівській ОТГ є своя спортивна школа, де розвивають шахи, дівочий баскетбол, футбол і карате. У населених пунктах громади є аж 22 футбольні команди, які забезпечені формою і м’ячами, мають постійну фінансову підтримку з боку керівництва ОТГ.

Фото Децентралізаційний марафон.

Приємно вразив Ходорівський Центр надання адміністративних послуг. Привітні працівники, відремонтовані приміщення, сучасне технічне забезпечення. ЦНАП надає 90 адміністративних послуг і 9 документів дозвільного характеру. Серед них – послуги в галузі реєстрації нерухомого майна, послуги в галузі держгеокадастру, нещодавно підключилися до реєстру фізичних і юридичних осіб. У цьому році в Ходорівському ЦНАПі уже обслужили 700 клієнтів, у той час, коли за весь минулий рік 1000.

Вкрай важливою для начального візиту була зустріч з усіма керівниками та старостами Ходорівської ОТГ, на якій можна було почути не лише про усі успіхи і проблеми цієї громади, а й задати будь-яке запитання та отримати на нього відповідь. На зустріч прибув і народний депутат Андрій Кіт, чий виборчий округ включає Ходорівську ОТГ і який зробив і продовжує робити для цієї громади багато корисного.

У ході цієї зустрічі виконавчий директор Львівського РВ АМУ Василь Абаімов розповів про важливість реформи з децентралізації, у здійсненні якої важливу роль відіграє Асоціація міст України. Адже реформа суттєво спрощує структуру влади в Україні, ліквідовуючи районні ради і районні адміністрації, які після того, уся Україна буде охоплена ОТГ, виявляться просто непотрібними.

Ще гостріше на тему децентралізації висловився народний депутат Андрій Кіт. На його переконання, наша Україна не зможе розвиватися, поки у ній не буде змінено адміністративно-територіальний устрій і не будуть реформовані органи влади, які часто дублюють один одного. Андрій Кіт вважає, що децентралізація – це єдиний позитивний крок для зміни устрою країни. Саме тому він підтримав утворення Ходорівської ОТГ і пообіцяв їй усіляку підтримку і надалі.

Фото Децентралізаційний марафон.

Далі керівники Ходорівської ОТГ детально розповіли про особливості своєї громади. Передусім варто зазначити, що ця ОТГ не має переваг громад, близьких до міст-мегаполісів чи великих транзитних трас, немає тут і великих підприємств. Основні доходи приносять родюча земля і дрібні підприємства. А ще працьовитість і таланти її мешканців.

Проблемним місцем для Ходорівської ОТГ сьогодні є освіта, на яку тратиться понад половину бюджету громади – 68 633,3 тис. грн. з 127 141,06 тис. грн.. Державної освітньої субвенції на освіту не вистачає, тож громада змушена докладати у цю галузь понад 16 мільйонів власних коштів. Усього в громаді є 25 шкіл – 11 I-III ступеня, 12 – І-ІІ ступеня, 2 – І ступеня. Школи в основному малокомплектні, до того ж потребують чималих коштів на опалення. Однак оптимізовувати школи в громаді не поспішають. По-перше, ще одне слабке місце ОТГ – це дороги, далеко не по всіх впустиш «Школярик». По-друге, починати свою діяльність із пониження статусу шкіл тут не хочуть. Хоч і розуміють, що робити це доведеться.

Можливо, це було би легше зробити, якби ОТГ ще торік отримала державні субвенції та дотації. Однак перші вибори в громаді відбулися у березні, і в держбюджет громаду включили лише у цьому році. Отож і відповідні кошти, які можна вкладати в інфраструктуру тут почали отримувати лише недавно, а кращого життя люди, котрі голосували за ОТГ, сподівалися практично відразу ж.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь