A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Пенсійний фонд інформує про проект пенсійної реформи…

Дата: 05.09.2017 09:21
Кількість переглядів: 844

Пенсія – вид соціальної виплати, що є основним джерелом існування, який  має забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

У разі ухвалення пенсійної реформи з  1 жовтня передбачається  осучаснення пенсій.

Призначені пенсії  пенсіонерам будуть перераховані виходячи з рівня середньої заробітної плати в Україні – 3764 грн. за попередні три роки (2014 – 2016).

Уряд планує з 1 жовтня 2017 року застосувати для розрахунку пенсій прожитковий мінімум для непрацездатних громадян, встановлений з 1 грудня 2017 року в розмірі 1373 грн., замість чинного 1312 грн. на 01.10.2017.

Сьогодні право на пенсію за віком мають чоловіки, яким виповнилося 60 років і жінки, яким виповнилося 58 років ( 60 років починаючи з 2021 року ) за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Якщо приймуть пенсійну реформу, то починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років матимуть тільки ті особи, у яких страховий стаж буде не менше 25 років. Вимога до мінімального страхового стажу поступово збільшуватиметься (щороку на один рік ).

Особи матимуть право на пенсію за віком у віці 63 роки за наявності на 1 січня 2018 року стажу від 15 до 25 років. У наступні роки цей стаж  щорічно буде, відповідно, збільшуватися на 12 місяців до досягнення діапазону від 25 до 35 років у 2028 році. Тобто у 2028 році  право на пенсію у віці 63 роки матимуть особи зі стажем роботи від 25 до 35 років.

Для обчислення пенсії враховується тільки офіційна заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, тобто заробіток, з якого сплачено внески. За бажанням особи, для розрахунку пенсії може бути враховано заробіток за будь-які п ”ять  років підряд за більш ранній період ( до 1 липня 2000 року ) .  Це можливо за умови надання особою довідки  (підтвердження)  про  заробітну плату ( з первинними документами ) або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року , становить менше 60 місяців.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, враховується за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.

Основними чинниками, що впливають на розмір пенсії за віком, є заробітна плата, з якої сплачувалися внески, та тривалість страхового стажу.

Страховий стаж – період (строк), протягом  якого особа підлягає загальнообов”язковому державному пенсійному страхуванню та за  який щомісяця сплачувалися страхові внески в сумі, не меншій встановленого законодавством  мінімального страхового внеску.

Для зарахування до страхового стажу повного місяця сума сплаченого внеску має дорівнювати сумі мінімального страхового внеску ( сума мінімальної заробітної плати помножена на розмір ЄСВ ). Зараз встановлена сума мінімального страхового внеску – 704 грн. / 22%  ЄСВ від  3200 грн. мінімальної зарплати /.

Якщо сума сплаченого внеску менша, ніж мінімальний страховий внесок, особа має право доплатити необхідну суму, щоб загальна суму сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок. Якщо доплату за бажанням особи не було здійснено, стаж враховується у пропорційно меншому розмірі за визначеною формулою.

Суттєво скорочується перелік категорій осіб, які матимуть право на достроковий вихід на пенсію.

Призначення пенсій за вислугу років припиняється за виключенням обмеженого переліку осіб. Виплата уже призначених “ пільгових “ пенсій за вислугу років здійснюватиметься тільки за рахунок коштів державного бюджету.

Громадяни України набувають право на пенсію з солідарної системи лише у разі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України. Ті, хто працюють за кордоном, за звичай не сплачують ЄСВ, однак законом для таких осіб передбачена можливість добровільного пенсійного страхування.  

Тобто, працюючи за кордоном , людина має самостійно сплачувати

ЄСВ в Україні й таким чином забезпечити собі можливість отримати пенсію за віком.

Із запровадженням накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування буде здійснена і модернізації пенсійної системи. Як складова фінансового сектору пенсійна система акумулює значні фінансові ресурси з надходжень від обов’язкових внесків підприємств, громадян, коштів державного бюджету та інших надходжень. Основне джерело наповнення Пенсійного фонду – фонд оплати праці. Загалом пенсійна реформа дасть змогу виплачувати пенсії з трьох різних джерел: із солідарної накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного страхування. Також пенсійна реформа передбачає успадкування пенсій.

 

                          Начальник відділу з питань призначення  та

                           перерахунку  пенсій в Жидачівському районі

                          Миколаївського об”єднаного управління

                          Пенсійного фонду України Львівської області                                                       М.Стадник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь