A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

До уваги керівників підприємств громадського харчування. Про проведення виробничого лабораторного контролю та  гігієнічної підготовки працівників  підприємств  громадського харчування.

Дата: 25.01.2023 12:12
Кількість переглядів: 534

                                                                            Фото без опису

         Миколаївський   відділ Стрийського районного відділу Державної установи  «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» згідно з впровадженою системою НАССР, де передбачена гігієнічна підготовка працівників декретованого контингенту, які проходять медичні огляди (ст..48 Закону України № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів») та  враховуючи епідеміологічну ситуацію із інфекційною та неінфекційною захворюваністю серед населення області та району, надсилає Вам  інформаційного  листа з питань організації та проведення виробничого лабораторного контролю, медичних оглядів та гігієнічної підготовки  працівників підприємств  громадського харчування,яким  

інформує, що  наказом  Міністерства охорони здоров’я України №280 від 23.07.2002р. «Щодо організації  проведення обов’язкових  профілактичних  медичних оглядів  працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» (тобто працівників декретованої групи населення) затверджені правила проведення обов’язкових профілактичних медичних  оглядів вище вказаних працівників та Перелік необхідних  обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проходження (п.5 «Підприємства громадського харчування» ). 

    І. Нормативно-правовою базою, якою   на даний час регламентується  проведення гігієнічної  підготовки  декретованого контингенту осіб    є:

  1. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», ст. 26 «Обов’язкові медичні огляди» , у  ст.21 «Гігієнічне навчання і виховання громадян» визначено, що гігієнічні знання є обов'язковими кваліфікаційними вимогами для працівників, які підлягають обов'язковим медичним оглядам, а також для тих, хто зазнає у виробництві, сфері послуг, інших галузях ризику дії небезпечних факторів. Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані брати участь і створювати умови для гігієнічного навчання і виховання громадян, пропаганди здорового способу життя.

 2. Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,  ст.11 «Організація та проведення профілактичних  і протиепідемічних заходів» - організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів, зокрема щодо виробничого контролю, у тому числі лабораторних досліджень і випробувань при виробництві,зберіганні,транспортуванні та реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини та іншої продукції, при виконанні робіт і наданні послуг, а також організація та проведення медичних оглядів і обстежень, профілактичних щеплень, гігієнічного виховання та навчання громадян, інших заходів, передбачених санітарно-гігієнічними та санітарно-протиепідемічними правилами у межах встановлених законом повноважень покладаються на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, заклади охорони здоров’я, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на громадян. 

                У зв’язку з тим, що у  новій формі  особистої медичної книжки № 1-ОМК,   не передбачена відмітка про прийняття заліку з гігієнічної підготовки (санітарного мінімуму), - єдиним підтверджуючим документом,  що свідчить про проведення гігієнічної підготовки  персоналу, є  протокол про прийняття заліку з гігієнічної підготовки. Миколаївським  відділом Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»   надаються послуги з  гігієнічної  підготовки  та/або  прийняття  заліку з гігієнічної підготовки.

 

            ІІ. Нормативно-правовою базою, якою   на даний час регламентується  проведення  виробничого лабораторного контролю    є:

 1. Державні  санітарні  правила  «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування» від 07.11.2001р. № 4.4.5.078-2001, п.4.1 виробники продуктів харчування   зобов’язані забезпечити   постійний – не рідше одного разу на місяць, виробничий лабораторний   контроль  за мікробіологічними показниками готової продукції, напівфабрикатів, питної води, об’єктів  довкілля та ін.

           Послуги надаються  за тарифами (прейскурантами) ознайомитись із якими можна на офіційному сайті Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» - http //  www.ses.lviv.ua. Згідно переліку платних послуг та тарифів (прейскуранту) на платні послуги, що надаються ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» та її відокремленими структурними підрозділами згідно з основною діяльністю.

          Враховуючи  вищенаведене, з метою недопущення  погіршення епідемічної ситуації серед населення району  подати заяви до 20.01.2023р.  та    укласти договори на 2023рік  на проведення виробничого лабораторного контролю та гігієнічної підготовки  працівників   харчоблоку   підпорядкованого Вам підприємства. 

 

 

                                            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи впливатиме децентралізація влади на покращення соціально-економічного розвитку міста?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь