A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Син народу, що вгору йде

Дата: 17.02.2017 23:41
Кількість переглядів: 958

Надзвичайно цікаво пройшов виховний захід у Центрі дитячої та юнацької творчості, присвячений філософу і мислителю, перекладачу і суспільно-громадському діячу, письменнику Іванові Франку.

Присутні, насолоджуючись виконавською майстерністю учасників дійства, змогли в своїй уяві  подорожувати  життєвими стежками Каменяра.

Поринути у світ дитинства - рідні Нагуєвичі, глядачі змогли, переглянувши інсценізації про його юні роки (А.Боднару, С.Марків вдалося вміло відтворити внутрішній світ батьків Франка; неперевершено виконав роль малого Іванка Р.Буняк), послухавши поезію «У долині село лежить» у виконанні У.Бойко та Д.Лесіва та пісню «Краю мій» (гурток естрадного співу І.Миндюк).

Ю.Маркова і В.Кобзар декламували написані серцем, переповнені словами невимовного болю і хвилями безмежного щастя вірші з ліричної драми «Зів’яле листя», що стали неперевершеними шедеврами світової любовної лірики.

У виконанні С.Марків актуально звучав написаний у дусі народної пісні вірш І. Франка «Розвивайся ти, високий дубе…», у якому поет закликав підніматися «на святеє діло, на щирую дружбу», щоб бути «газдою, не слугою» у власній хаті.

Будь-яке відчуження від своєї нації письменник не сприймав і неодноразово акцентував: він – українець й іншої батьківщини, окрім України, собі не бажає Ці почуття зумів передати Н.Буняк, декламуючи вірш-відповідь І. Франка своїм опонентам "Сідоглавому". Пророче у виконанні Назара прозвучав пролог до поеми «Мойсей» - Франків заповіт українському народові, актуальний не лише в епоху національно-визвольних рухів того часу, а й сьогодні.

Поезія «Земле моя, всеплодющая мати» із збірки «З вершин і низин» (1887р.), що стала визначним художнім явищем в українській поезії, прозвучала у виконанні О.Горачика.

Сподобалась глядачам інсценізація, яку підготували учні 2-3 класів Жирівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, однієї з найзагадковіших поезій І.Франка «Ідилія» – зворушлива історія про двох дітей («старшенького хлопчика» і дівчинки, що «вела його за руку, хоч менша»), котрі пішли до залізних стовпів, що підпирають небо. Школярі зуміли передати поєднання світлого оптимізму й прихованого трагізму, й тим самим розкрити глибинний зміст притчі: хлопчик – невинна, невпевнена у собі людина, яка шукає свою дорогу у житті, дівчинка – віра, що супроводжує людину, як ідеал-дороговказ, на життєвому шляху.

Поетичну відповідь літературному критикові В. Щуратові, який назвав збірку «Зів’яле листя» проявом декадентства в українській літературі – поезію «Декадент» натхненно декламував Р.Буняк. Він зумів передати і почуття образи за навішений ярлик «декадентства», і різко викрити та засудити антинародний зміст занепадницької літератури, та передати погляди І.Франка на роль і завдання поета у суспільстві.

Яскравим доповненням розповіді про Каменяра були «Коломийки» на Франкову тему у виконанні гуртківців «Джерельця».

Цікавою була презентація альбому ілюстрацій до казок І.Франка вихованців студії живопису «Мальва» під керівництвом М.Походжай. А. Трачук, Б.Луців, О.Куцах, І.Чмир, М.Юревич, Р.Іванів, А.Савків, Х.Стеців, А.Іванців, У.Бойко у яскравих малюнках відтворили дивовижний і неповторний світ Франкових казок.

На завершення заходу директор Центру творчості С.Ленишин подякувала учасникам дійства – гуртківцям та учням Жирівської ЗОШ, їх наставникам – Н.Лук’янчук, М.Бас, В.Мотруку, М.Походжай. Соломія Іванівна вручила нагороди переможцям конкурсу читачів творчого доробку І.Я.Франка «Франкове слово» - Ю.Марковій (ІІ місце), С.Марків (І місце), О.Горачику (ІІ місце), Д.Лесіву (ІІІ місце) та керівнику гуртка «Живе слово» М.Бас за сумлінну підготовку учнів до участі у конкурсі; а також - переможцям та учасникам Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння» - В.Луців (ІІ місце), Х. Стеців (заохочувальний приз), М.Походжай (І місце).

Свято вдалося завдяки  вдалому творчому задуму організаторів заходу, чудовому музичному оформленню, високій виконавській майстерності гуртківців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь