A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ходорівська міська територіальна громада
Львівської області

Держпродспоживслужба інформує!

Дата: 17.08.2018 11:13
Кількість переглядів: 1164

     Фото без опису

    Що криється за почорнінням колосся?

    Тривалі дощі з грозами ,які пройшли в нашому районі призвели не тільки до зупинки жнив,вилягання посівів,а й до почорніння колоса,що загрожує втраті товарних властивостей зерна. Висока температура,кількість опадів,що підвищують вологість,та вітер,є ідеальними умовами для поширення та проростання спор грибів,що сприяють розвитку почорніння колосся.Захворювання трапляється у всіх видів зернових колосових,особливо на полях,які були ослаблені кореневими гнилями,а також за відсутності достатнього фунгіцидного захисту,на полях з обмеженою сівозміною.У таких умовах швидко появляється дія патогенних збудників.

   Пліснявіння зазвичай сприяє грибок Cladosporium herbarum,який уражуючи рослин ,не відразу проявляє ознаки хвороби,але в період дозрівання рослин,коли нижні листк відмирають і вже висока доступність поживних речовин,на рослинах стають явні ознаки ураження хворобами-альтернаріоз,оливкова плісень,”чорний зародок” та інші.

   Оливкова плісень,збудником якої є гриб Mycosphaerella tassiana Johanson проявляється під час достигання пшениці під час збирання у вологу погоду.,з частими туманами,щедрими нічними росами та заселенням рослин попелицею. Зовнішні її ознаки проявляються на стеблах,колосках,листкових пластинках,піхвах,іноді на зерні у вигляді оливково-чорного ,оксамитового щільного нальоту у формі дернинок,які нагадують теліоспори сажки. Тому цю хворобу іноді помилково вважають сажкою. Спричиняє почорніння всієї наземної маси рослин.Сильне ураження може бути причиною зниження схожості насіння.Урожайність зерна зменшується з 5 до 12% і більше. Альтернаріоз,збудником якої є гриб Alternaria alternata,проявляється починаючи з фази цвітіння зернових.В цьому випадку поражається зернівка (альтернаріоз і чорний зародок).При зараженнях на більш пізніших стадіях гриби заселяють переважно лусочки визиваючи почорніння колосся.Насіння має знижену схожість і енергію проростання.Але гриби,що викликають це захворювання, знижують технологічну цінність зерна,а коли воно перебуває на складі,форми швидко розвиваються.Втрати врожаю становлять до 5%,але не настільки значні,як у випадку фузаріозу,ураження яким може прозвести до втрати до 60%. Але більша шкода від пліснявіння у розвитку мітотоксинів,які шкодочинні як для тварин,так і для людей.Мітотоксини-це токсичні речовини природного походження,що виробляються деякими видами цвілевих грибів.Поява цвілі може бути як до,так і після збирання врожаю,на етапі зберігання або на готових продуктах харчування в умовах сприятливої температури і високої вологості.Більшість токсинів відрізняється хімічною стабільністю і не руйнується в процесі термічної обробки. Найпоширеніші фузаріотоксини,що забруднюють сільськогосподарську продукцію є Т-2-токсин,дезоксиніваленол (ДОН,вомітоксин) і зеареленон (F-2-токсин).Найчастіше виділяється ДОН,а найбезпечнішим вважається Т-2 токсин. Тому необхідно вживати систематичні заходи для контролю за мітотоксинами,особливо під час достигання,збирання й зберігання зерна пшениці:  впровадженя хоча б короткоротаційних (три та чотирипільних)сівозмін;  очищеня полів під озимину від пожнивних рослинних решток з подальшим загортанням їх під час обробітку грунту(через мінливість та високу адаптивність збудники фузаріозу,які зберігаються в грунті,стерні,рослинних рештках та зерні,найважче викорінити);  використання стійких сортів інтенсивного типу;  протруєння насіння фунгіцидними та інсектицидними протруйниками;  дотримання строків сівби,встановлених норм висіву й глибини загортання насіння;  збалансоване внесення макро- та мікродобрив;  оптимальне використання засобів захисту рослин.

   Головний спеціаліст-державний фітосанітарний інспектор відділу прогнозування,фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби у Львівській області: Околовська Г.Ф.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Що на Вашу думку потрібно перш за все зробити в ОТГ

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь